Vecka 33
Publicerat den

Jag vet inte riktigt hur mycket skillnad från förra veckan ni ser där hemma vid era datorer, men själv blir jag medveten om att magen nu är ganska stor.. Jag tänker inte på det på dagarna, men när man väl står där framför spegeln på söndagarna så är magen faktiskt rätt gigantisk! Den pekar rätt mycket framåt, går inte ut något på sidorna - I am happy!

Bebis

En viktökning på nästan 250 gram i veckan! Under de kommande fyra veckorna kommer ditt barn att växa något enormt. Han eller hon sover mycket och eftersom det är möjligt att se att barnet andas även när det sover så vet vi att andningscentrum i hjärnan har utvecklats. Förmågan att reglera kroppstemperaturen blir allt bättre. Ditt barn kan nu svettas, något som för tidigt födda barn inte kan göra. Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåret börjar ramla av, även om du kan se lite hår på barnets rygg eller axlar när det är nyfött. Runt den här tiden har vissa barn fixerats med huvudet i bäckenöppningen, klara för avfärd. Om det här är ditt andra barn kanske det inte intar det här läget förrän förlossningen börjar.

Mamman

Har du märkt av att magen har blivit lägre ännu? Det kanske är för tidigt, men då vet du åtminstone vad du har att se fram emot! Några veckor innan värkarna börjar, eller när värkarna precis har börjat, kanske du ser att din mage har förändrats. När barnets huvud tränger in i livmoderhalsen flyttar sig allt nedåt.
Vissa säger att det är ett mirakel. Det är lättare att andas igen! Andra hävdar bestämt att de har fått tillbaka sin midja... Oroa dig inte om din mage inte verkar lägre. Detta inträffar inte vid varje graviditet. Det är också vanligt att barnet sjunker ned precis innan värkarna börjar, eller under värkarbetet. Det kan vara lite obekvämt när barnets huvud når bäckenbottenmusklerna. Det är en stickande känsla. Ligg på sidan. Det hjälper till att minska trycket i bäckenet och på nerver, blodkärl och artärer i bäckenregionen.

Enligt barnmorskan låg bebisen med huvudet nedåt sist jag var där och kollade (17/3). Men med tanke på hur mycket det lilla grynet rör på sig hela tiden så har det säkert ändrats vid det här laget, men jag är inte orolig. Det är ganska lång tid kvar till förlossningen ännu... Låg och tänkte på det där med förlossningen igår faktiskt, om jag kommer att föda vaginalt eller med kejsarsnitt. Det kan man ju aldrig veta, men just i skrivande stund känner jag att det inte har någon stor betydelse. Får jag ett kejsarsnitt så slipper jag ju (eventuellt) att spricka, med den lilla negativa saken att jag kommer att få ett ärr. Fast om man tänker på hur duktiga läkarna är nu för tiden så kommer ju det där ärret inte att synas i alla fall.

Har inga direkta besvär än så länge, och det är jag riktigt lycklig över! Jag brukar ju alltid drabbas av det värsta om jag väl drabbas av något, så det här är ju helt fantastiskt! (Haha, men antagligen kommer jag vara med om århundradets värsta förlossning istället;)) Det enda jag kan känna som är lite jobbigt är när jag lägger mig om kvällarna. Det är inte så skönt att ligga på rygg längre eftersom det drar så mycket i svanken. Kramp i vaderna förekommer då & då, men inte så mycket att jag kan klaga över det. VILKEN FANTASTISK GRAVIDITET! ♥ (förutom i början då, med allt illamående..)

Mamma är hemma nu igen, och hon har köpt med sig bebiskläder som är så söta! Slänger upp dem på bloggen här lite senare, håll utkik! :D







 NAMN
 

 MAIL


 URL


 SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?