En gång till

2011-05-01 » 18:02:53
Allmänt

Brödtext är den löpande texten i en bok, annat litterärt verk, i trycksak eller på en webbsida, till skillnad från exempelvis rubriker och bildtexter.

Inom ämnet typografin poängteras ofta att valet av teckensnitt i brödtexten bör vara noga gjort och att innehållet ska återspeglas på ett bra sätt genom teckensnittets ordbild, samtidigt som det ska vara lättläst och anpassat till textens målgrupp.

Serif-teckensnitten (antikvorna) har sin givna plats som brödtext-teckensnitt, då de upplevs som mer lättlästa i tryckt brödtext medan sans-serif-teckensnitt, enligt många typografiskolor, lämpar sig bättre för kortare stycken, såsom i rubriker och på datorskärmar.

Ordet brödtext härrör från den tid då typografer satte texten för hand med blytyper. De fick betalt efter hur många millimeter brödtext de hade satt, det vill säga, det var denna text (inte rubriker eller annat) som lät dem tjäna pengar för brödfödan.


Melinda - mamma till Julia

Testar med en kommentar!

och en länk: http://melindaochjulia.blogg.se

2011-05-05 @ 21:46:10
URL: http://melindaochjulia.blogg.se/
Melinda

Testar med en kommentar till. En lång för att se hur det ser ut. Testar med en kommentar till. En lång för att se hur det ser ut.Testar med en kommentar till. En lång för att se hur det ser ut.

2011-05-06 @ 08:55:26
URL: http://melindaochjulia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
















Solresor - Resor med charter, sista minuten, hotell och flyg