Små trähus från Netto
Publicerat den

Var förbi på Netto på hemvägen från dagislämningen förut och hittade till min förtjusning dessa fina små trähus som jag länge varit på jakt efter. Hittar en massa söta saker till pojkrummet. Inredning är tydligen ett stort intresse för mig har jag märkt. Det är så himla roligt! Näst på tur här i vårt hus är allrummet här på övervåningen där jag dagligen sitter och läser och skriver. Vi har allting till renoveringen då det bara ska målas, men det gäller bara att få tummen ur. Väggarna är i så pass bra skick att lite färg räcker gott och väl. Vi har färg över från Henrys rum nämligen som vi tänkte använda, och då tapeten redan är ganska ljus så behövs det nog inte så många strykningar. :}

Är fortfarande lite kluven över hur jag vill ha det här uppe. Eller vi, hehe. Jag är i alla fall sugen på ett naturnära rum med varma färger. Rummet har en balkong, och därmed har det både en balkongdörr och tre fönster som ljusinsläpp, men rummet vetter mot norr. I nuläget har jag satt upp de gardiner vi hade sedan innan som låg i garderoben. Ett par svarta och Julias gamla starkt rosa gardiner. Det ser förjävligt ut. Men jag är mycket för dubbla gardiner när fönstren är stora. ;}

Då rummet är så pass stort att det innehar hela husets bredd så är det en hel del snedtak som inte går att göra så mycket med. Där är jag också lite kluven då det inte får bli för vitt! Kan man göra något med snedväggar..? Fästa tyg på kanske? Kom gärna med idéer om ni har några! :}

Hepp, nu får jag sluta skriva och plugga lite mer! :} Håller på med hormoner nu och en massa återkoppling och allt vad det är. Huua.. Jag behöver hjälp från högre makter om det här ska gå.

Kramar på er i solskenet! :}



Tentafunderingar
Publicerat den

Första tentan av två den här veckan är gjord. Kändes.. sådär! Det handlade alltså om anatomiska strukturer, och vi fick bilder att titta på där vi skulle skriva vad olika delar hette - på latin. Till en början kändes det jättebra. Härligt när man har pluggat på rätt saker! Däremot gjorde jag bort mig på delen om ögat. Jag som satt och läste om det så sent som igårkväll och då kände mig "jättesäker". Skrev retina där det skulle stå sclera. Placerade fovea centralis där blinda fläcken är, och så vidare. Attans. Där försvann några poäng. Förhoppningsvis har jag så att jag klarar mig i alla fall. Om jag inte helt missuppfattat allting. Men så korkad kan jag väl inte vara? 30 poäng behövde man ha för att få godkänt, av 50 möjliga.
 
Satt i en timme och skrev även den här gången. Annat lär det väl bli på fredag när den rysligt svåra tentan kommer som handlar om nervsystemet bland annat. Haha, jag är så nervös. Jag vill verkligen klara av den. Utan att egentligen ha reflekterat så mycket över det så har jag märkt att jag har jättehöga krav på mig själv på tentorna. Det är ju inget bra..? Vill verkligen klara av allt, men jag måste intala mig själv att det är okej att "bara" bli godkänd. Man mår inte bra om man har för höga krav på sig själv. Väntar även med spänning på resultatet av förra tentan. Lite jobbigt att man får vänta så länge på resultateten. Inatt drömde jag att jag hade fått VG på den. Haha, önskedröm! ;} Men kan man inte få allt i verkligheten så får man ta det i drömmarna!
 
Och det är verkligen sant så som alla säger. Vårt hem är skinande. Igår dammsög jag hela huset, tvättade till och med våra täcken, vädrade, piskade mattor och höll på. Slängde ut mattan från vardagsrummet då den var så snuskig. Lagade kalops! Varför blir tråkiga hushållssysslor så oerhört intressanta när man verkligen inte har tid? Jag skyller min okunskap om ögat på kalopsen.
 
 Vårt nakna vardagsrumsgolv. Men det kanske kan vara en bra idé att inte ha någon matta där sålänge barnen är små? Eller så länge som jag kladdar så in i.. ;} Jag erkänner. Jag är värre än barnen! Köpte för övrigt färg på Rusta idag och till helgen tänkte jag försöka ta tag i mitt senaste skåpsprojekt (blocketfyndet ni vet). Det ska stå där det gamla skrivbordet står nu är tanken. Men nu kom vi även över ett vitrinskåp som David gärna ville ha stående där.. Så vi får la se vad som sker!

Ha en fin dag! Nu ska jag betala räkningar och sen plugga ännu mer!



Gym & brödbak
Publicerat den

Innan jag fortsätter med pluggandet av N. Trigeminus, N. Facialis, N. Vagus & N. Oculomotorius så tänkte jag slänga iväg ett litet inlägg. Tentorna närmar sig och jag har suttit som fastklistrad vid böckerna hela veckan. Som det ska vara! :} Nu hoppas vi bara på att det ger något också, för det känns faktiskt en smula omöjligt. Ibland ser jag ljuset, men det slocknar ganska snart igen då det är sjukt mycket som ska in i min hjärna. Information som bland annat handlar om hjärnan, så hur svårt kan det vara? Alla har väl hört talas om dura mater..? Pia mater? Falx cerebri? Nähä? Nä det hade inte jag heller innan den här kursen, haha. Ååååh. Men jag har bestämt mig! Jag ska klara av det här.
 
Utöver pluggandet den här veckan har jag passat på att springa till gymmet och pressa kroppen ytterligare. Jag kämpar på med mina squats, men jäklar vad tungt det är. Först höll jag i två trekilosvikter samtidigt, men det fick jag snabbt ge upp. Då jag väger bra mycket mer än när jag höll på med gymmandet i våras så orkar inte min kropp bära tunga vikter samtidigt som röven ska upp och ner. Jag satsar alltid på att klara av 15 squats, men någonstans vid 8 brukar jag få ta en paus och hämta andan. Så går det när man har fått en för stor röv. Men jag gillar det! Hellre en stor rumpa än ingen rumpa alls! ;} Dessutom är det första gången jag överhuvudtaget HAR en, och det tackar jag för. Även om det blir tungt ibland. ;} Men plankan går bra! 1:10 min kör jag per gång. Alltid något.
 
Egentingen är ju inte tanken att jag ska bli biffig, men jag kan liksom inte hålla mig från att träna armarna när jag tycker att det är så roligt. Det är armarna som jag är starkast i, och därför är det extra roligt att träna biceps brachii, och uppenbarligen tar de åt sig av träningen då de sväller något fruktansvärt. Tränar även triceps lite grann i hopp om att gäddhänget ska försvinna.
 
Men på tal om något annat så bakade jag igår. Bröd! Ett jättegott och smidigt bröd som efter gräddning såg ut såhär:

 "Blääääää, vad äckligt det ser ut!!!" sa grannpojken när han såg att det var mjöl på bröden. Men det är ju det som är meningen och som gör att det ser extra snyggt ut ju! Haha och se ni vad snyggt jag har lagt upp det också? På en fin handduk från Green Gate. Fiiiiiint ska det va! ;} Enkelt var det också. Jäst, mjölk, salt, olja och rågsikt är ingredienserna.


Nu måste jag fortsätta läsa om jag ska ha någon chans på den här utbildningen.
Kram på er!



Pannor
Publicerat den

 
Som ni kunde se på bilden i det förra inlägget så har jag blivit några snäpp mörkare i håret. Det lades i en askblond och jag är ganska nöjd med resultatet! Om inte annat så ser det ju garanterat mer naturligt ut, om det nu är en fördel! ;} Haha och nu när jag ändå la ut en bild på mig själv - jag och David snackar "väldigt mycket" om våra pannor. Väldigt roligt. Och intressant. Jag har väl ibland uttryckt mig på så vis att jag kan tycka att han har en ganska stor panna, medan han menar att jag har en sån liten panna att ögonbrynen i princip växer ihop med håret. Haha :'} Jag har väl alltid ansett mig ha en ganska normal panna, men den kanske är lite i minsta laget? Fast jag vill inte ha någon annan panna, haha. Tror att jag skulle se galen ut i något annat.
 
Det finns ju inte mycket att göra åt saken, haha, men lite roligt är det i alla fall. Såg en bild på mig tillsammans med några andra och där kunde man ju tydligt se att jag hade den minsta.. Men när man ser vissa folk (på bild) så ser de ju GALNA ut för pannan går ju upp på halva huvudet. :'}
 
NOG OM PANNOR!
Nu ska jag fortsätta att läsa om hjärn- och ryggmärgshinnornas uppbyggnad och utbredning.
 
Ha en härlig måndag!
 



Söndagsbabbel
Publicerat den

Hejkon bejkon på er (som jag brukar säga till mina barn)
 
Usch vilken trist söndag! Regnet öser ner och vi har haft en mysdag inomhus än så länge. Trots en enorm trötthet efter gårdagens 25-årsfirande hos Frida så lät jag inte det stoppa mig från att rensa lite i Julias rum. En Ica-kasse skräp blev det som inte längre behöver ligga där inne och ta plats. Det känns som att mitt hjärta är en Ica-kasse lättare, ungefär. Jag vet inte varför, men jag älskar känslan av att ha det rensat och fräscht. Jag gillar att ha det ganska minimalistiskt, även om jag rent inredningsmässigt gillar att ha en massa prylar framme, haha. Men så länge de inte är i vägen eller ser stökiga ut, då är det okej! Henrys rum är så pass nytt, så där inne behöver det inte rensas än på ett tag. Suktar ännu efter en tallrikshylla dit in, men det får bli senare. 
 
25-årsfirandet igår då! Jösses vad roligt vi hade det. Vi var ett gäng tjejer och Frida hade ordnat jättebra med olika lekar, gott fika och bra musik. Jag har aldrig svettats så mycket i hela mitt liv. Jag har nog heller aldrig dansat så mycket i hela mitt liv. Nog trodde jag att jag var lite av en torrboll, just eftersom jag aldrig varit den personen som varit ute och festat om helgerna. Men det visade ju sig vara helt fel! Vad har jag gått miste om egentligen!? Det är ju SKITKUL! Nu i efterhand kan jag skämmas en aning eftersom min mage måste ha skumpat upp och ner något fruktansvärt, men äh! Det bjuder jag på! Och "skaka rumpa" har fått en helt ny innebörd för mig nu när min rumpa verkligen KAN skaka. Utan att resten av kroppen skakar, haha. Hurra för viktuppgång! :D Men det där med att skaka på brösten..? Hur GÖR man? Någon som kan förklara? När jag försöker skaka på axlarna så hänger liksom resten av kroppen med samtidigt, trots att jag försöker spjärna emot..

Det var även  musikquiz, klämma sönder ballonger (jag var livrädd), frågesport om Frida VILKEN JAG VANN! Trots att jag är den person som känt henne kortast tid. Otroligt roligt. Det måste ju betyda något bra! ;} Tack Frida för att jag fick komma, jag hade det superroligt! Och det var även jätteskoj att få träffa en massa andra härliga tjejer! :) Både nya och bekanta ansikten!

 En söt fjortisbild på en 23-åring och en 25-åring, haha! <3
Ibland måste man ju få leka av sig lite!
 
 
Men på tal om något helt annat så fyndade jag ett skåp härom veckan. ↓

 
Fint va? Det ska pryda garaget tänkte vi. :}
Skämt åsido. Det ska GIVETVIS få sig en omgång med färg och sedan placeras någonstans inne i huset. Förhoppningsvis i vardagsrummet. Först var jag inne på en vit färg {som allt annat, kan tyckas lite tråkigt kanske..} men sedan fastnade jag för kalklitir. Det kanske vore något! Det var aningen dyrt såg jag, så vi klurar vidare.. Kanske rosa, orange, grönt? Det skulle väl verkligen liva upp? :} Jag lovar att uppdatera er om vad som händer!
 
Jag älskar att fynda på blocket! Vänner och bekanta rynkar på näsan när jag visar mina "kap", men vänta bara vad snyggt det kommer bli sen. Även om det ser förjävligt ut nu och är helt trasigt på sina ställen. Jag ser det framför mig!
 
En vecka av hemstudier väntar, förutom en dag då jag ska in och kika lite på anatomiska strukturer. Ska faktiskt bli riktigt roligt att få känna och klämma lite och lära sig lite mer ingående om var saker sitter. Dumt nog så känner jag mig "lugn" inför tentan gällande anatomiska strukturer som är nästa måndag, just för att jag är hyfsat bra på att lära mig glosor (svenska-latin) och att lära mig var sakerna sitter. Vill jag tro i alla fall. Att jag sedan dagen efter tentan lär har glömt bort allt, det är ju ett faktum tyvärr. :')
 
Innan jag gräver ner mig i böckerna så ska jag göra en tavla. Det ligger en ram här intill mig och den har väntat länge nog på att få ett motiv.
 
Puss & kram!



Sjukdomar hit och dit
Publicerat den

Man skulle väl kunna säga att Henry mer eller mindre drabbades av karma på grund av sitt dåliga uppförande, för under gårdagen fick han diagnoserna "början till" lunginflammation & "början till" öroninflammation. Bra där. Härligt! Precis vad två fattiga småbarnsföräldrar behöver - vabb!
 
Om jag ska vara helt ärlig hade vi nog aldrig åkt in till sjukhuset med honom om det inte varit för att hans farfar tyckte det. Hade vi "fått bestämma" så hade vi gått ner till vårdcentralen idag istället och tittat om det var mer än en vanlig förkylning, men turligt nog lyssnade vi på farfar och åkte iväg igårkväll.
 
Henry var riktigt dålig under eftermidddagen igår. Hur slö som helst, somnade på soffan två gånger och var ruggigt varm. Ville inte äta och inte leka. Bara sitta i knät. Andades fort. Enligt örontermometern visade den 38,5 som högst, men jag tror banne mig att den har lite problem. Den har fått sig några kängor så jag förstår om den inte riktigt hänger med. Rumptermometer nästa!
 
Det har ploppat upp en massa tänder på senaste tiden vilket har gjort att Henry har varit snorig till och från. Hade det därför inte varit för att han andades så pass tungt så hade jag verkligen inte sett någon anledning att åka in, men som sagt, skönt att få veta vad det gällde och att få medicin mot det. Kåvepenin blev det, och han är superduktig på att få i sig det! Hoppas det fortsätter så. ;}
 
Här har vi en liten 1-åring på bild, men om bara en månad blir han redan 1 ½ år gammal! Och bra mycker mer tänder har fått se dagens ljus än vad som fanns på den här bilden, hihi.
 



Jag går i taket!
Publicerat den

Henry är en helt underbar kille på många sätt. Han gillar att skoja, busa, stänga skåp & lådor och leka med syrran. Roligt liv, haha. :') Hur som så är han inne i en HEMSK period just nu. Alla  saker som han håller i ska han antingen kasta iväg eller använda som vapen. Han slår på allt och alla, och stark är han också. Bara de senaste dagarna har han gjort märken i golvet i vardagsrummet då han tappade en kolossalt tung pappershållade som David har svarvat. Han har också huggit flera märken i köksbordet med bestick, gjort märken i våra nya matsalsstolar genom att ha slagit på dem med små ljusstakar i glas samt har spillt te över hela soffan. 

Gaah! 
Förstår ni min frustration?! 

Hur ska jag göra för att han ska sluta? Är det en "period" eller kan det här fortsätta en längre tid? Tyvärr blir man ju ganska förbannad och höjer rösten, vilket inte hjälper då han tittar med stenhård blick mot en och inte rör en min. Dessutom slåss han! Både med händerna och med saker. Vilken son?! Kanske kan det ha att göra med dagis? Vill inte minnas att han var sånhär innan det.. Vill ha min lugna, fina son tillbaka! 

Tilläggas bör att han är hemsk mot katten. Sliter och drar så att pälsen flyger! :( Och kastar mat på golvet.. 

Stundtals är han ju jättemysig också. Vill hålla handen både när man åker bil och när han ska somna. Han pratar mer och mer för varje dag och försöker göra sig förstådd på olika sätt. 

Tips tas gärna emot på hur man lugnar ner sin son! Mer uppmärksamhet är ju tydligt, men man kan ju inte närvara hela tiden när man har ännu ett barn och ett helt hus att ta hand om. :/ 

Fick se den fina syskonbilden idag! :) Blev dock besviken på de enskilda bilderna då barnen inte alls ser ut så som på bilderna. Ögonen hängde på något konstigt sätt.. Jag tar hellre egna bilder i så fall! :) 




Julias hörna
Publicerat den

Även om Julias rum inte har renoverats på något vis {förutom att David har fräschat till fönstret} så är det riktigt mysigt i alla fall. Enligt mig är den här varma, vita strukturtapeten optimal i hennes rum då har hon väldigt mycket saker.. De flesta sakerna har dessutom en färg, haha.

Jag måste erkänna att hennes sovhörna ser allt annat än mysig ut, men jag har fått en idé på hur jag ska fixa till en sänghimmel till henne som livar upp det lite. Nackdelen med snedtak {även om det ger en mysig känsla} är att det inte går att få upp så mycket på väggarna. Eller det går väl, men frågan är hur snyggt det blir!

Då jag gillar att bo in mig lite och inte sätta upp saker alltför hastigt så står ena väggen ganska tom än så länge, men så får det vara tills jag kommer på något bra att ha där. Kanske ännu en hylla för alla saker!? Hon köpte sig ett par balansfjärilar i somras som bara står och skräpar, de kanske skulle behöva sig en egen hylla? Det är alltså plastfjärilar i olika färger som balanserar på en genomskinlig "pyramid", typ. Ganska fina, men kan tyckas onödiga!? Ni ser dem på det lilla rosa bordet!

Något som jag så tydligt kan se och som jag tycker är intressant är följande: Julia har aldrig, aldrig någonsin, varit ett fan av att städa och hålla ordning omkring sig. Jag skyller helt och hållet på mig själv. Jag kan inte påstå att jag har haft någon vidare struktur på sakerna, utan de har legat slänga i någon låda eller korg eller stått framme i någon hörn. Trots att Julia nu är 4 år så städar hon inte. Aldrig. Hon kan bädda sängen på sin höjd, om jag säger det till henne. Hon grejar hellre med småsaker, pärlar, ritar eller leker med annat. Henry däremot {och jag tror jag vet orsaken} är väldigt ordningsam av sig. I alla fall inne på sitt rum. Där är det väldigt tydligt vart leksakerna ska vara. De ska ligga i någon av de gröna lådorna eller i den svartvita väskan. Detta vet han! Varje gång han tar fram något och leker med så är han noga med att stoppa tillbaka det på samma ställe sen. Det är en orthört gullig syn att se. En liten 1-åring som städar efter sig. :'} Henrys rum har faktiskt inte varit stökigt en enda gång, just för att det finns så bra med förvaring till alla saker!
 
Julia hade faktiskt en tavla över sängen ett tag {Julia-tavlan som står på hyllan nu}, men hon bara sparkade ner den i sömnen. Och på tal om sängen så är det snart dags att byta ut den. Med en bredd på endast 70 cm börjar den bli lite liten. Dock tänker jag inte göra mig av med skönheten utan lillebror ska få ärva den när det blir tid för sängbyte för hans del! :}

 
 
 
 
 
 
 



Henrys hörna
Publicerat den

 

Då Henrys rum är det enda rummet som vi har renoverat än så länge, så är det också det som är roligast att vara i och piffa lite. Sedan ni såg rummet sist har lite mer saker kommit tillkommit, de där mintgröna lådorna jag pratade om har kommit på plats och även en tavla över sängen. Älskar verkligen hans rum! Det enda som fattas är en tallrikshylla som jag ska försöka köpa när pengar finns.. Eftersom Henry visat ett stort intresse för Julias lilla bord och små stolar så tänkte vi att han skulle önska sig ett eget möblemang i julklapp. Det ska få stå vid fönstret istället för tältet är tanken, eftersom tältet kan stå ute i allrummet istället. :} Kommer nog bli kanon! Har fortfarande inte hittat någon taklampa eller köpt någon fönsterbräda... men de som väntar på något gott! ;}



Självstudier
Publicerat den

Iih.. bara några dagar kvar till min livs fösta tenta. Känner mig både nervös och inte. Känns som att provet kommer vara ganska "simpelt" {om det nu finns något sådant i högskolevärlden..}, men samtidigt är det så MYCKET att hålla reda på. Vetenskapliga inriktningar, människosyner, hur en sjuksköterska ska vara och vad som är viktigast.. Väldigt mycket är ju logiskt, men det gäller ju att skriva rätt saker under rätt fråga.. De två vetenskapliga huvudinriktningarna är t ex den positivistiska inriktningen och den hermeneutiska inriktningen. Aldrig hört TALAS om innan, haha. Och vad innebär då dessa? Ja då vill det till att skriva rätt sak på rätt ställe. Den positivistiska inriktningen har en naturfilosofisk grund och den andra har en humanfilosofisk grund. Men då kommer vi in på ytterligare mer information. Vad innebär dessa grunder? Gaah. Känner jag mig själv rätt kommer jag inte ha en susning om detta på fredag. Om det ens kommer vara en fråga!? Jag har gått igenom tre olika tidigare tentor och den här frågan verkar dock vara återkommande.. Och de fem stegen i omvårdnadsprocessen: Bedömning, Diagnos, Planering, Genomförande, Resultat/Utvärdering. Jag försöker göra det hela till en liten berättelse för att komma ihåg dem i rätt ordning. Så oerhört enkelt egentligen, det vill bara till att minnas. Det är ju lätt hänt att det blir någon form av black out under själva tentan.. ;}


Fått ännu en tavelbeställning som jag precis gjort färdigt. Till ett dop! :}
Det är väl knepigt hur dagar som ska bestå av självstudier mestadels består av... ja.. allt utom det? Hyfsat bra är jag väl ändå om jag ska vara snäll mot mig själv. Igår satt jag hela förmiddagen och skrev så det krampade i fingrarna. Det ska jag strax göra igen. Självdisciplin är viktigt!

Ha en fin dag!


 Fin ordning på sakerna på golvet bredvid skrivbordet. Men jag städade faktiskt upp efter mig. Alla lösa papper skulle ändå slängas, och böckerna ligger i en prydlig liten hög numera, haha.



Skola och photoshop
Publicerat den

Jag sitter inloggad vid bloggen nästan varje dag, men det blir aldrig av att jag får iväg nåt inlägg. Vet liksom inte vad jag ska skriva riktigt..
 
Dagarna består av plugg och ännu mer plugg. Det vill verkligen till att jag läser mer eller mindre all min vakna tid, för annars klarar och hinner jag inte med uppgifterna. Vi har haft upp över öronen sedan start, vilket dels är roligt men också ganska påfrestande. Varenda vardagkväll har jag suttit på övervåningen vid datorn och skrivit och skrivit. Det har inte blivit mycket tid till att umgås med familjen.. Förhoppningsvis är det bara en tuff start, vilket jag har hört att det är. För liiiite mer fritid vore faktiskt inte dumt. Även om jag fått min beskärda del av fritid under mina två mammaledighetsperioder.. Men så länge det är roligt så klagar jag inte.
 
På schemat just nu är bland annat Anatomi & Fysiologi. Än så länge har jag lärt mig hela ögat och örat på latin, samt flera delar av kroppen. Nu fattas det bara alla muskler och lite mer specifika delar i bland annat händer och fötter. Haha, jag dööör. Men det är roligare än franska i alla fall, vilket är ett annat språk jag har läst genom åren. ;} Igår hade vi presentation inför en del av klassen angående en artikel vi hade sökt. En engelskspråkig artikel som vi skulle översätta till svenska och granska ordentligt. Gick bra, vi blev godkända! :} På måndag morgon väntar ännu en redovisning - då om vår VFU och vår observation vi gjorde där. Jag har ännu inte skrivit klart den observationen, vilket kanske kan vara smart då vi ska lämna in den helst i morgonkväll. Men jag har inte hunnit sitta med den på hela veckan!
 
Mitt i allt det här så har jag fått lite tavelbeställningar vilket är jätteroligt!! :} Älskar att sitta i Photoshop och pyssla och det är nog ett nyttigt litet break från all anatomi och centrala begrepp inom omvårdnaden. ;} Vet ni vilka det är? De centrala begreppen? Det är Människa, Hälsa & Välbefinnande, Vårdande samt Livssammanhang & Miljö. Där lärde ni er något nytt. Desa fyra teman innehåller också fler underkategorier, såklart. Man ska inte tro att man kommer undan så lätt.
 
Ikväll kommer Cajsa & Eric hit. Vi ska äta tacos och ha roligt!! :} Längesen vi sågs, återigen. Men det ska verkligen bli kul! :}
 
 
Ha en fin dag! :} Bjuder på en bild på vår lilla matsalsdel i vardagsrummet.
Kramar