Tjock eller smal? Så har idealen ändrats genom tiderna
Publicerat den

Jag ska berätta mer om gårdagen i ett annat inlägg, i alla fall lite. ;} Så att ni slipper sitta och fundera över det, om ni nu skulle råka göra det...



Men nu till något helt annat! Vi får hem tidningen Kattis & co i brevlådan ibland och i den tidningen stod det något intressant tyckte jag. Jag tänkte skriva av det så att ni också har chansen att läsa det, för det är ganska spännande.

Följ hur skönhetsidealet har växlat från antikens atletiska kroppar fram till dagens plastikopererade ansikten.

Gamla Egypten:

Cleopatra VII var den mest kända egyptiska skönheten. Hon levde 59 f Kr - 30 e Kr och var Egyptens sista farao. Hon hade relativt ljus hy, lång hals och kraftigt sminkade ögon.

Antiken: Både kvinnor och män i Antikens Grekland ska ha vältränade kroppar och kraftigt krulligt hår. Kvinnornas kurviga kroppsformer syns mjukt under fallande plagg.

1600-tal:
På 1600-talet visade kvinnorna gärna upp sina tjocka magar. Fetma var ett tecken på hälsa och rikedom. Kläderna framhävde höfter och rumpa.

1800-tal:
I mitten på 1800-talet var det dags för extremsmala midjor med hjälp av olika korsetter och snörningar. Vissa opererade bort de två nedersta revbenen.

1900-1920-tal:
Många kvinnor började yrkesarbete. Platt byst och smala höfter blev idealet. Och man klippte håret kort.

1930-1940-tal:
Pojkflickskroppens tid tog slut. Idealet blev mer feminint men inte så uttalat. Det var krig i världen och det fanns viktigare saker att bry sig om.

1950-tal:
Tid för filmvamper, som Marilyn Monroe med långt lockigt hår och kurvor. Idealvikten för en smal och vacker kvinna var mellan 70 och 80 kilo.

1960-tal:
Olika skönhetsideal rådde. Dels trådsmala modellen Twiggy, modell och stilikon, i minikjol. Och lössläpppt hippiemode med plats för alla slags kroppar.

1970-tal:
Under kvinnofrigörelsens tid kastade många bh:n. Kroppens former visades i mysiga velourkläder. Parallellt fanns striktare ideal kvar.

1980-tal:
Discomodets tajta och pråliga kläder hängde med in i 1980-talet från 1970-talet. Skönhetsidealet var inte överdrivet magert, trots att gym och aerobics var hett.

1990-tal:
Supermodeller fick en viktigare roll som förebilder. Med Kate Moss och hennes medsystrar i modellbranschen blev skönhetsidealet extremt magert.

2000-tal:
Ingen storlek alls-storleken »Size zero« lanserades. Parallellt finns ett porrfilmsinspirerat ideal med stor byst och tjocka läppar, som bland andra designerna donatella Versace tagit till sig. Olika former av skönhetskirurgi och kemiska preparat blir allt mer vanligt och accepterat. 2009 ökade försäljningen av nervgiftet botox, som används för att släta ut rynkor, med 20 %. Kritiska röster mot ett onaturligt ideal höjs. 

Dagens ideal?

Vad tycker ni om idealen genom tiderna? När skulle ni helst velat leva?




 Malin, mamma till Jamie!

50-talet tror jag faktiskt :)



URL: http://mmylove.blogg.se/


 S A N N A S . R U M - Sveriges största Au Pairblogg

sånt här är sjuuukt intressant. (:



Tack så hemskt mycket för gratulationerna på min födelsedag :D



URL: http://sannasrum.se


 Milja

Fast det de lämnar ut är ju faktiskt att det börjar komma tillbaka nu, under 2010-talet, att plussize är snyggt ;D Jag tycker bara man ska vara bekväm precis hur man än ser ut, typ som jag, I love my curves ;)



URL: http://lionwithmemories.blogg.se/


 Milja

Fast det de lämnar ut är ju faktiskt att det börjar komma tillbaka nu, under 2010-talet, att plussize är snyggt ;D Jag tycker bara man ska vara bekväm precis hur man än ser ut, typ som jag, I love my curves ;)



URL: http://lionwithmemories.blogg.se/


 malin

1600-talet helt klart då får ja äta va ja vill och hängfa ut min buk ;)



URL: http://malinpaulssons.blogspot.com


 Angelica

Jadu, sånt är svårt att svara på tycker jag xD , Men med dagens ideal är det inte konstigt att man känner sig fet hela tiden xD



URL: http://gelikaa.blogg.se/


 p i n k n a t i ♥ n

50-talet!



URL: http://pinknation.se


 Beatrice, mamma till Devin & liten i magen ♥

Jag hade passat bäst in på 1900-1920-talet :P



URL: http://beabus87.blogg.se/





 NAMN
 

 MAIL


 URL


 SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?