Proffsets bästa klädvårdstips
Publicerat den


Långt ifrån alla kläder mår bra av att torka på tvättlina. Skjortor och blusar hänger ut sig och blir lättare att stryka om de får torka på en bredare galge, gärna uppblåsbar eller vadderad. Stickade plagg ska helst torka liggande. Fina plagg i ull mår bäst av att rullas in i en frottéhandduk medan man försiktigt trycker ut fukten. Undvik vridande och gnuggande. Låt torka liggande på torkställning.


Vädrig är ett underskattat skötselråd. Tar man för vana att vädra sina kläder behöver de tvättas mer sällan. Skaffa en bra vädringsstång på altanen eller balkongen - det sparar du många tvättar på!

Festkläder är ofta tillverkade i känsliga tyger och är sköra. Ett tips är att investera i ett bra strykjärn med ångfunktion. Det slätar ut och fräschar upp plagget. Det går oftast att ånga svett- och röklukt ur plagget med ett vanligt strykjärn.


Jackor, kostymer, kavajer och fina ytterplagg i ull behöver som regel inte tvättas så ofta. Det räcker att borsta, vädra eller ånga efter användning. Just borste och roller är nycklar till att hålla plagget fräscht länge. De flesta fläckar kan borstas bort eller försiktigt baddas bort med fuktig trasa.


Ett krympt ylleplagg kan ibland räddas genom ett dopp i ljummet vatten med bikarbonat. Färg kan fixeras med lite vinäger efter tvätt i sista sköljvattnet. Svettdoft och annan dålig lukt kan tas bort med ättika: lägg kläderna i blöt i handfatet, häll i ca 0,5 dl ättika. Låt ligga en stund och tvätta sedan som vanligt. Man kan även dosera ättikan direkt i tvättmedelsfacket, då behövs 1,5 dl 24-procentig ättika.



Stoppa det som luktar illa i en plastpåse och lägg i frysen över natten. Glöm inte att ta ut plagget ur påsen innan den tinas upp för att slippa fukt. Kan hjälpa mot illaluktande plagg och skor.


Torktumlaren sliter onödigt mycket på fibrerna i plagget. Den enda gången det är motiverat att torktumla är när du vill undvika kemtvätt, exempelvis för dunjackor. Kemtvätt är ur både miljö- och slitagesynpunkt ett ännu sämre alternativ till tvättmaskin.


Fakta från: Allt i hemmet NR 2, 2 jan 2011.



 Erika - VIKTKAMPEN

Shit, vad duktig på design du är! :)



URL: http://junigirl.blogg.se/





 NAMN
 

 MAIL


 URL


 SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?