Då var onsdagen förbi
Publicerat den

Kväll igen då...

Julia sover i vagnen och äntligen kan jag få lite egentid. Haha och under den egentiden sitter jag här vid datorn, kanon. ;) Varje kväll har Julia en liten skrikperiod då magen är lite extra besvärlig och allting verkar vara ganska jobbigt. Som tur är så var det inte alls lika hemskt idag som det var igår, så den här kvällen blev lugn. :}

Hmm, känner mig ganska slut, både trött så att jag vill sova och SJUKT trött i benen. När jag stod och vaggade Julia fram och tillbaka förut trodde jag ett tag att jag skulle falla ihop. Benen vek sig under mig. Det kan ju bero på att jag stod på knä på pilatesbollen en alldeles för lång stund förut.. Nåja, både konditionen och styrkan sviker mig verkar det som. Har inte tagit en promenad på veckor nu, så i morgon får det ske! Johan får släpa med mig... ;D

På tal om Johan så var han här ett par timmar förut. Åt sill med oss och hjälpte till med Julia. I morgon får han dock vara här hela dagen och hjälpa mig med allt, det blir mysigt! ♥

Och så lite klagomål...
FÖR MIG KOMMER DET HELA TIDEN UPP EN RUTA SOM KRÄVER INLOGG OCH LÖSEN NÄR JAG KLICKAR MIG IN PÅ BLOGGEN! Blir det så för er med? Det går att trycka ner den och läsa bloggen, men den kommer ändå alltid fram. Jag fattar inte varför? Hmm, jag får filura lite över det, så kan vi ju inte ha det!

EN ANNAN SAK SOM ÄR STÖRIG är att min profilbild är en "mouseoverbild", dvs att när man har musen på den så ska det bli en annan bild och när man klickar på den så kommer man till en annan sida. Länken fungerar men inte fasen blir det en annan bild.. jag förstår inte vad som är fel...

Nu ska jag göra mig lite te, sen ska jag sova. Trots att jag sover hela nätterna är jag ändå så sjukt trött!
Puss och kram och gonatt! :)

Bild tagen tidigare idag. Julia skrattar åt att mamma är trött och svettig! ;)




Bärsele Euro Rider Svart/Argyle
Publicerat den

Det här kan man kalla vardagslyx! Igår beställde jag & Johan hem en bärsele från Barabus.se

Vi tittade på 2 olika (eller det var mest Johan som tittade) och med tanke på vår ekonomi som unga föräldrar så tog vi den dyraste. :} Höhö, det blir säkert bra, den verkar bra i alla fall.

"Bärsele med många finesser. Kan användas åt både hållen för barnet. Innåtvänd eller framåtvänd.
Nytt fleeceöverdrag inkluderat.
Extra mjukt vadderad för skuldror, remmar, sele och huvudstöd. Mycket ergonomisk för jämn viktfördelning.
För barn mellan 3,6-11,8 kg."

Julia väger ju mellan 4,5 - 5 kg nu skulle jag tro, så det passar ju alldeles utmärkt! 629 kr gick den på, fraktfritt..

Hoppas att lilla damen kommer tycka om den här!




Julia sov så länge!
Publicerat den

I morse var min lilla älskling så trött. I gårkväll somnade hon runt 22:30 och sov hela tiden fram till 06:00. Då var hon vaken en timme och åt. Vid 07:00 somnade hon om igen (jag med) och när jag vaknade vid 09:40 blev jag riktigt förvånad över att hon fortfarande sov. Själv kände jag mig nästan för pigg, och pga. det trött. Jag steg upp och passade på att ta kort på sötnosen. Vid 10:00 öppnade hon sina ögon och påbörjade dagen.

 

Trots hennes härliga sovmorgon så vill jag faktiskt inte ha det såhär jämt. Vi börjar komma in i lite rutiner nu vad gäller hennen sovtider och ättider, och de rubbas om hon sover för länge! "/ Idag har hon varit vaken väldigt mycket, vilket i och för sig är mysigt, men då hinner inte jag göra någonting. Inte göra i ordning mig själv, städa, diska, äta osv. Eftersom hon inte har kommit på att hon har händer ännu så är hon ganska svåra att roa. Det som hon tycker allra bäst om är att vara upplyft och bli visad en massa nya saker. Typ roliga färger och mönster. Lägger man henne på en filt så blir det skrik direkt, detta gäller även babysittern ifall man inte sitter ½ meter ifrån och pratar med henne konstant. Nåväl, det är inte länge det kommer vara såhär. Jag får njuta så mycket som möjligt ändå, även om det känns som att jag har 40 graders feber just nu.. :S




Det är så varmt!
Publicerat den

Hej i värmen!!

Solen steker och nu klarar jag faktiskt inte av att vara ute längre, jösses! Julia sover ute i vagnen, i skugga, men jag funderar faktiskt på om till och med det är för varmt. Hon har endast en kortärmad body på sig och lite täcke över benen (mest för att hon ska känna sig trygg och att det ska vara mysigt).

I dag har jag & Julia haft besök. Det började i förmiddags med att älsklingen Johan, hans bror, mamma, mormor och moster kom och hälsade på. De hade med sig fika i form av wienerbröd och mackor, det var riktigt mumsigt! Tog mig en macka till lunch! :} Jag fick en massa saker, både till mig själv och till Julia. Armband, halsband, duschsaker, kläder m.m. Julia fick också kläder.

När de åkt hem och jag ställt mig och börjat diska så kom farmor. Även hon hade med sig fika i form av munkar och muffins. Fick även kläder av henne och hennes kompis till Julia, och blöjor! Blöjorna var i storlek 2-4 kg vilket jag trodde skulle vara för litet, men det visade sig att de passade alldeles utmärkt! Kanonbra. :}

Farmor åkte för bara en liten stund sedan, vid halv 5. Sedan dess har jag väl inte gjort sådär jättemycket. Ammade Julia lite och det slutade med att Adam fick springa och hämta en handduk till mig. Haha, det sprutade brutalt mycket mjölk ur mig! Detta märkte jag eftersom Julia slutade suga och istället försöka få bort ansiktet. Hela hennes nylle var blött av mjölk! Det fick bli ombyte av kläder för både min och hennes del, helt pissblött!


Det blev en lååååång paus här, NU ska jag sova ;P
Julia har haft jätteont i magen :(
Gonatt på er, sov gott!



I badet
Publicerat den

Igårkväll tog Julia ett bad, riktigt skönt tyckte hon! :} Så varmt och mysigt med alla bubblor! Hon badade i förrgår också, men hon var så svettig och kletig av mat igår att det fick bli ett då med!



Måndagen
Publicerat den

Jag kan börja med att säga att jag är med i utlottningen av massa presenter från by Zara, Lundmyr, Babysimbutiken, Rabdido, Lovely mama, Rätt start, Bambino och MAM på Patricias blogg www.patriciaaxelsson.blogg.se. Delta gärna du med!!!
Har aldrig vunnit någon tävling innan så jag hoppas på tur! :}

 

I dag har solen skinit som aldrig förr, jag har solat mestadels med andra ord. Johan gjorde stuvade makaroner och köttbullar till lunch, supergott! Tack älskling! ♥ Julia har sovit mycket, fast vägrar somna nu... Vi får se när jag kommer i säng.

 

När jag ändå solade ryggen förut så passade jag på att titta på filmen Taken som Johan absolut ville att jag skulle se. En ganska hemsk actionfilm som handlar om kvinnohandel. Hemskt hur vi människor kan vara mot varandra.. usch. Bra var den i alla fall, jag rekommenderar den. Det var INTE en såndär RIKTIGT hemsk film, utan lagom med inte alltför många detaljer. Mest en massa slag man mot man, som det brukar vara i actionfilmer.. ;P

 




Nelly åker rutschkana
Publicerat den

 

Laddade i all hast upp en liten film som jag gjorde tidigare idag. Det här är Nellys sätt att ta sig ut från buren varje dag. :} Att lägga sig på sidan är något som hon gör flera hudnra gånger om dagen (utan att överdriva!). Ni får verkligen ursäkta min löjliga röst..




Halofenomen
Publicerat den

Är det jag som är lite efter? Tidigare i dag såg himlen ovanför mig ut såhär. Det kallas för ett halofenomen och är tydligen mer vanligt än regnbågar. Ändå har jag aldrig sett något liknande innan. ;P

Wikipedia:
"Det är inte ofta man ser en halo. För att ta reda på hur vanliga de är så gjordes en systematisk undersökning i Uppsala på 1860-talet. Dygnet runt i sju års tid fick studenter utföra meteorologiska observationer en gång per timme (se tabell nedan). Det visade sig att en halo i genomsnitt uppstår var fjärde dag. Att man inte ser halofenomen oftare beror på att man inte är tillräckligt observant."

Himlen var självklart inte såhär mörk, utan alldeles skinande ljusblå. Anledningen till att bilderna blev så mörka var att jag tog kort rätt på solen, vilket kameran kanske inte riktigt uppskattade.. ;)



Who is Melinda?
Publicerat den

Namn: Melinda Andersson
Ålder: 20 år
Längd: 163 cm
Hemort: Hjo, i Västergötland
Civilstatus:
Sambo med världens finaste pojkvän David! <3
Familj: dotter, mamma, pappa & lillebror
Husdjur: katten Sessan :) Missan & Nelly är kvar hos mor och far
Intressen: foto & design, vara med familjen och djuren, rida, vara ute i naturen och spela gitarr. Spelar inte gitarr alltför ofta men det händer. Har även ett stort intresse för andlighet och det övernaturliga! :}

Jag är en helt vanlig 20-årig tjej som tog studenten sommaren -10, dock utan slutbetyg eftersom det fattades 200 poäng för att få ett sådant. Anledningen till att det fattades poäng var att jag var tvungen att hoppa av flertalet kurser eftersom jag var hemma större delen av sista året pga. illamående under graviditeten.

Vill gärna tro att jag är en "superwoman" som klarar allt, men jag tror att jag helt enkelt bara har sett för många actionfilmer under åren. Är inte bättre än någon annan och skulle antagligen inte orka springa särskilt långt med ett skotthål i magen. Klarade inte ens att föda ut Julia utan smärtlindring... Dock borde det finnas lite superkrafter i mig allt, för jag klarade ju av både en graviditet och en förlossning utan några större problem! :} Fast superkrafter och superkrafter.. jag tror helt enkelt bara att vill man, så kan man.

Ibland kan jag tycka att livet susar förbi lite väl snabbt, det gäller att ta tillvara på hela dagen! Vissa stunder kan jag även tycka att mitt liv inte är särskilt händelserikt (innan Julia föddes), fast tänker jag efter lite så händer det ju saker mest hela tiden! Det gäller bara att se det, och inte blunda för något! :}

Jag har världens finaste dotter...!






Sommarfin
Publicerat den

Julia har så många fina klänningar! Någon dag ska jag ta kort på allihop! :} Klänningen ovan är från USA, det är lite kul att inte allting är från H&M & Lindex! ;)




Julia på Midsommar
Publicerat den

 

Såhär såg Julia ut i fredags, på Midsommarafton. Sötnosen!




Kommer i mina shorts!
Publicerat den

Strålande sol och termometern visar 29 grader utomhus! Kan man må annat än bra? :} I dag är jag glad eftersom det visade sig att jag fortfarande kan komma i mina vita shorts, dvs. så slipper jag gå runt i uppdragna leggins hela sommaren. I och för sig så tänker jag allt köpa mig ett par shorts till, jeansshorts tänkte jag mig, men det blir en annan dag det! I dag är jag även glad för att Julia inte har skrikit en enda gång (hittills). Hon mår bra och sover i sin vagn ute i trädgården, gud så underbart!

 

Något jag dock inte är lika glad över är att vågen har bestämt sig för att visa samma hemska siffror varenda dag. Jag har varken ökat eller minskat i vikt nu under en hel veckas tid, vilket jag tycker är lite trist. Bra är det väl i och för sig att jag inte har ökat något i vikt, men ni ser ju själva den ganska jobbiga klumpen skinn/fett jag har på magen. Jag känner mig som snubben i filmen Click, ni vet när han i slutet ligger där i sängen och kan vika sin mage fram och tillbaka. Det kan jag också göra nu.. Fast äh, det har ju bara gått 5 veckor sedan jag förlöste (igår för 5 veckor sedan för att vara exakt), och bara för att Anna Anka förlorade sina 7 kg som hon gick upp under graviditeten under en veckas tid, så behövder ju inte jag också kunna göra det.. ;P Nu gick jag i och för sig upp närmare 20 kg, men ändå! ;)



Ny blogg!
Publicerat den

Äntligen, lite ordning & reda!


Såhär är det förstår ni: bloggen "Pindilusen" som jag har haft sedan sommaren 2007 är så kaotisk och efter alla olika designbyten jag gjort så har allt blivit en enda stor röra. Det är svårt att hitta och en del inlägg ligger på så konstiga ställen att det nästan är helt omöjligt att hitta dem. Så, för både er skull och min egen så har jag nu startat upp en alldeles ny, lättnavigerad blogg. Jag gjorde ett inte alltför svårt namn till den..

 

Min gamla blogg kommer att finnas kvar, fortfarande lösenordsskyddad men ni som har lösenordet kan alltså fortfarande läsa den (inte för att jag kommer skriva något där, men ändå;)). Eftersom jag har skrivit så gott som varje dag i den bloggen och att det faktiskt är så mitt liv har sett ut så känns det sorgligt att radera den. Därför har jag den kvar! :}

 

Så.. i den här bloggen kommer jag att skriva ungefär som jag gjorde förut, fast nu kommer det ju handla mer om mammalivet och lilla Julia. Både dess bra & mindre bra sidor..

 

 

 




Förlossningsberättelse
Publicerat den

Här kommer den efterlängtade berättelsen om hur min och Johans lilla ängel Julia kom till världen! :}

Fredag 21/5
Jag skrev om början på fredagens händelser i det här inlägget, så läs det ifall ni har missat det så slipper jag upprepa allting! ;) Det här lär nog bli ett långt inlägg i alla fall.

Nu ska vi se vart vi ska börja. Jag är ju kvar med mamma på hennes jobb på fredagen och åker sedan hem med henne. Hemma så fortsätter värkarna att komma med ganska jämna mellanrum men jag äter tacos och tittar på tv som vanligt. Lägger mig vid 22-23 men kan inte somna pga. att det gör så ont i ryggen. Testar alla möjliga olika ställningar men efter 2 timmar inser jag att det är omöjligt. Jag ringer förlossningen och frågar om jag bör komma in igen? De säger att jag väljer själv, men jag är välkommen om jag känner att jag vill dit. Jag packar ner ytterligare saker i bb-väskan och åker sedan in till förlossningen med mamma och Johan runt 00:30 den 22 maj.

Lördag 22/5
Inne på förlossningen kopplade de på CTG-kurvan igen för att mäta värkarna. De var inte särskilt starka (då kände jag mig lite klen..) Jag var öppen 1 cm. Mamma åkte snart hem och jag och Johan fick ett rum att sova i. Där låg jag och vred och vände på mig av smärta, trots 2 alvedon och en stekhet riskudde tryckt mot ryggen. Sov i ungefär 15 minuter allt som allt den natten. Drack otroligt mycket blandsaft kan jag tillägga.. Mitt under all smärta så frågar jag barnmorskan om hon tror att jag kommer att få en bebis idag, och hon svarar, nästan chockat: jaja, absolut! Det är klart! Så underbart <3 Den här tiden var jag öppen 2 cm.

Vid 5-6 tiden på morgonen förflyttades vi in till ett förlossningsrum, nr 12 om jag inte minns helt fel. De sätter på CTG-maskinen igen för att mäta värkarna och jag får även en kanyl i handen där jag får antibiotika och dropp. Rummet var ljust eftersom det var fint väder ute, men eftersom fönstren var sådana där fönster som är på toaletter så såg jag inte ut någon gång. Radion var igång och vi kom fram till att det under hela dagen spelades ungefär 4 låtar, flera gånger om. Barnmorskor kom och gick eftersom de bytte personal allt eftersom, men jag måste säga att alla barnmorskor vi hade var riktigt bra! Jättesnälla och väldigt förståeliga. Redan på förmiddagen så känner jag av värkarna väldigt mycket mer än innan, och jag får lustgas att stilla mig med. Själva gasen i sig luktar inget, men när jag slutade andas in den så luktade det allt annat än gott. Riktigt vidrigt!! Barnmorskorna sätter även in en liten sak på Julias huvud som ska mäta hennes hjärtslag (CTG:n är fortfarande på). Snöret fästs i mitt ben vilket gör att jag får ännu mer slangar och snören att hålla ordning på. "/

Har egentligen inte så stor koll på vad som hände sen. Värkarna blev allt mer olidliga och jag hade så ont i mina lår! Smärtan satt inte i magen eller ryggen, utan i låren av alla ställen. Jag kämpade på med lustgasen och det var riktigt skönt när jag såg att värkarna låg på nivån 100. När jag hade gått hemma och gnällt över smärtan låg värkarna på knappt 40... Ju mer lustgas jag fick desto mer borta blev jag och tillslut var jag knappt medveten längre. Spydde en gång också, olyckligt nog hann jag inte be om en spypåse i tid.. Hörde lite röster då och då som sa att jag fortfarande var medveten och att de borde sätta dit EDA-bedövning. Den skulle göra så att smärtan vid värkarna minskade, men skulle dock dra ut på det lite. De frågade om jag gick med på det, och jag svarade något i stil med: gör vad ni vill! (Smärtan var olidlig)
En narkosläkare kom in och körde in ett antal sprutor i ryggen på mig (kändes knappt) som omkring 20 minuter senare började att verka. Vilken underbar känsla det var. Ingen känsel i varken ben, mage eller rygg. Det jobbiga var dock att jag inte kunde gå eftersom benen vek sig. Eller rättare sagt, jag kunde inte röra på benen! Dessutom kunde jag inte kissa heller, så jobbigt. De tappade mig 3 gånger på urin, något jag var rädd för i början men som i slutet inte var så farligt. Jag var ju ändå bedövad! De tog även hål på hinnorna så att fostervattnet rann ut, det var blött och jag var riktigt glad över att jag slapp få en massa vatten i sängen eller liknande. Det hade nog blivit till att köpa en ny säng!

Lilla Julia låg i ansiktsbjudning vilken innebär att hon låg med ansiktet framåt mot "utgången". Det skulle fungera att föda så sa de, men det skulle bli jobbigt så vi bestämde oss för att jag skulle göra lite olika övningar för att få henne att vända på sig. Först och främst så skulle jag ligga på sidan i 5 minuter, sedan skulle jag byta sida. Så gjorde jag under en halvtimmes tid. Efter det fick jag ställa mig upp i sängen på alla fyra, riktigt jobbigt eftersom benen inte bar mig. Kan tänka mig att jag stod så i 20-30 minuter. En stor pilatesboll blev nästa steg och på den satt jag länge och väl och gungade fram och tillbaka, lutad över sängen för stöd. Mådde illa och spydde en gång.

Jag öppnade mig bra fram till 6 cm, då tog det stopp en stund. Men tiden på pilatesbollen gjorde att jag öppnade mig resten. Julias hjärtljud var bra hela tiden, hur pass dåligt jag än mådde, det var skönt! Vid 18:45 på kvällen började krystvärkarna. Jag hade under hela graviditeten varit inställd på att föda när jag stod på alla fyra, men det sket sig när jag märkte att det inte var särskilt behagligt (främst för att jag inte orkade hålla mig uppe med benen). Barnmorskan tyckte inte att jag skulle ligga på rygg, så det fick bli ett mellanting. Jag låg på sidan, höger sida, med ett ben på en ställning som gjorde att magen klämdes av min ganska konstiga ställning. Där fick jag ligga och krama om mitt vänsterben samtidigt som jag skulle trycka hakan mot bröstet för att kunna ta i så mycket som möjligt. 19.17 kom älsklingen ut. Det första jag sa när hon var ute var: säg inte vad det är för kön!! Det fick jag själv se sen, och på något sätt kändes det så naturligt att det var en tjej även fast jag hela tiden trott på en pojke (fast i början trodde jag på tjej, under allt illamående).

Barnmorskorna vände och vred på henne och klappade och "slog" för att hon skulle skrika, men inget skrik. Jag fick henne till bröstet snabbt för att kunna se henne, sedan sprang de iväg med henne. Johan sprang med. Jag var så otroligt trött under tiden att jag inte riktigt vad medveten om vad som hände, men strax var de tillbaka och lilla Julia hade fått en söt liten mössa på sig. Hon mådde bra och det hade bara varit lite för mycket fostervatten i vägen för skriket. :} Hon var så fantastisk, så vacker, så underbar. Mörkt hår, en liten mun och ganska svullna ögon. Hon kisade lite för att titta på oss. Medan jag blev sydd ett antal stygn satt Johan med henne i en fåtölj och man såg hur de tittade på varandra, så gulligt! ♥ (Kan tillägga att bedövningen för stygnen sved som tusan, men själva stygnen kändes ingenting alls.)

Jag var så trött, så otroligt utmattad efter dagens arbete och brist på sömn så tillslut såg jag ingenting på mitt högra öga. Typiskt att bli blind nu nu jag fått barn tänkte jag, men jag var så trött att jag inte bekymrade mig mer över det. Fikat som alla säger är så gott var inte särskilt lockande för min del. Jag åt en smörgås och drack en kopp varm choklad. Det fick räcka. :} Johan fick ta 3 mackor, 1 kopp choklad och 2 glas cider. ;) Han var så snäll under hela förlossningen. Hjälpte till och gav mig dricka när jag ville ha det och masserade min rygg när den gjorde ont. ♥

Vikt: 3700 g
Längd: 51 cm
Huvudomfång: 36,5 cm
Född i: vecka 40+0. (En punktlig liten tös!)

Efter ett tag bar det av till våning 4 och till bb, där stannade vi i rum 37 till måndag eftermiddag. Under den tiden hann vi bland annat bada henne en gång (Johan gjorde det) och hon vägdes igen innan hemfärd. Hon hade gått ner 220 g vilket var helt perfekt. De får gå ner 10 % av sin födelsevikt, dvs. att hon hade kunnat gå ner 370 g.

Jag tror att jag har fått med det mesta, hoppas det! :}
Bilder från förlossningen har Johan i sin mobil, jag ska försöka få tag på dem!




Hemma igen
Publicerat den

Hallå igen :}

Jag var som sagt tillbaka på förlossningen i eftermiddags för att titta ifall det var vattenavgång eller inte. En söt liten läkare (tjej) tittade när jag fick sätta mig i en gynstol igen, smärta!! Hon körde in den där spateln och grävde omkring alldeles för länge enligt mig. Hon fick med sig lite gegga på den där saken och mätte sedan med en pH-sticka vad värdet var. För säkerhets skull tittade hon även i mikroskop, men hon kunde ändå inte avgöra om det var fostervatten eller en vanlig väldigt rinnande flytning. Med andra ord ska jag tillbaka dit i morrn vid 9.30, jag fick en tid. Dock ska jag höra av mig innan ifall det skulle vara något.

Just nu känner jag att värkarna blir starkare och starkare för varje minut, och medan jag får dem så läcker det.. Hmm! TÄNK om det faktiskt sätter igång så att jag får barn i morrn! Det vore helt fantastiskt ifall den kom på utsatt datum! Det roliga nu med min hjärna är att allting som jag funderat på hittills under graviditeten (namn, kön osv.) inte spelar någon som helst roll nu. Det enda jag känner är att jag vill ha ut bebisen, sedan får den vara precis som den vill!

I morrn ska Johan följa med in i alla fall, kan vara "kul" för honom. :} Kanske inte så roligt ifall det innebär att bara sitta och vänta på en massa negativa svar, men om det skulle sätta igång är det ju helt underbart!

Ikväll blir det tacos i alla fall, och Postkodmiljonären och Talang och Modern Family. Jag är glad att jag får vara hemma istället för att behöva vara på förlossningen. :} Men i morgonkväll kan jag gärna befinna mig där, det vore underbart!

Puss



Första besöket på förlossningen
Publicerat den

Hej där :D

Tänkte skriva lite info om dagen såhär långt...
Vaknade vid 9-tiden och kände att det rann lite ur mig. -_- Gick på toa och då rann det lite till, wow vattnet har gått! (Tänkte jag) Fick då och då lite sammandragningar och ringde mamma och frågade hur jag skulle göra, hon sa att jag skulle ringa in. Jag ringde förlossningen och berättade min situation: har haft värkar till och från i 3 dagar nu och jag tror att det är lite vatten som har börjat sippra ut. De tyckte att jag skulle komma in och kolla för säkerhetsskull, för även om det inte har satt igång ännu är det bra att veta ifall det är vatten eller inte. Går vattnet så får bebisen nämligen ligga kvar i magen i MAX 3 dagar pga. infektionsrisker.

Mamma fick åka hem från jobbet och hämta mig (hon har sagt länge att hon gärna kommer och kör in mig till förlossningen när det är dags, så det var lugnt;)) och snart var vi på väg in. Hann dock busa lite med Missan som JUST idag var väldigt leksugen, det lilla fettot! Nu får hon inte mer godingar på ett tag eftersom hon antagligen lär äta ihjäl sig annars. "/

Vi kom till Skövde och sjukhuset vid 11 ungefär (hade med mig bb-väskan men lämnade den i bilen) och vi plingade på hos förlossningen. En ung tjej som såg trevlig ut öppnade dörren åt oss, och efter några minuters väntan kom vi in till ett mysig rum där jag fick lägga mig i en skön säng. Oj så skön den var! Hade värkar lite till och från, men inga särskilt starka. En annan barnmorska kom in (hon jag pratade med i telefon visade det sig) och de satte på mig en såndär CTG-sak som mäter värkar. Under 20 minuter låg jag med den, och under den tiden hade jag 3 rejäla värkar, med andra ord inte sådär jättemycket. Jag kände mig urdum. Det är min värsta fasa att åka in till ett ställe och bara känna mig ivägen och vara rädd att något satt igång när det inte har det. Som tur var så verkade de inte tycka att jag var så jobbig, och det var inte särskilt många människor där så jag tror inte att jag störde någon! :}

Barnmorskan var sjukt trevlig och det visade sig att vi hade mer gemensamt än vad vi kunnat ana. Mamma var inne i rummet med mig hela tiden så de pratade på. Hon hade en massa släktingar i Hjo och hon berättade hur fint hon tyckte att det var där under våren/sommaren. Efter en stunds skvallrande hit och dit så tog jag tempen i örat (hade 36,8) mätte blodtrycket (det var 120/70) och tittade ifall något vatten runnit. Det hade det inte. -_- Barnmorskan lämnade rummet och jag fick ta av mig byxorna och trosorna och ställa mig på en handduk och hoppa på golvet. Ett riktigt träningspass! Allt för att se ifall det var något vatten som ville ut från min kropp. Det verkade dock lugnt, och jag fick gå vidare till en annan sal och lägga mig i en gynstol. AJAJAJ vad ont det gjorde när barnmorskan körde in den där spateln. Är ju extremt svullen och känslig där nere nu, så det gjorde rejält ont. Jag som varit så lugn innan och berättat hur van jag var vid gynundersökningar och att det inte var någon fara. Det fick jag äta upp! Det rann ur mig (ursäkta detaljerna) men det visade sig bara vara ytterst tunna flytningar, skit också! Dock gör det ingenting känner jag, bebisen får gärna komma i morgon eller på måndag, det skulle sitta fint.

Fick efter en stund lämna förlossningen med en grön handduk mellan benen som fortfarande befinner sig där. Ska tillbaka dit om ungefär 1 timme och se ifall något vatten har gått. Om inte så bär det av hem igen, skönt det kanske! Hellre hem än att befinna mig där, usch vad tråkigt!
Bebisen mår i alla fall bra, hjärtat fungerade som det skulle och med tanke på alla rörelser så verkar det vara friskt! Shit, tänk om jag faktiskt får barn nu i dagarna. Det känns overkligt!

Besöket hos förlossningen känns i varje fall inte onödigt. Nu har jag fått gå runt lite och kika och se hur det ser ut, något jag inte skulle gjort annars. Ett av förlossningsrummen har nummer 13, tydligen vägrar vissa att föda där inne pga. otur. Haha antagligen kommer jag säkert att befinna mig i det rummet. -_-

Nåväl, nu ska jag dricka upp min cola som mamma köpte åt mig! Har ringt Johan x antal gånger men jag vet ju att han har idrott så jag är inte förvånad över tystnaden. Men jag försöker ändå, han KAN ju svara... Han vill säkert veta hur det gått! :}

Ha det bra nu, långt inlägg det här! Puss och kram



Förvärkar..?
Publicerat den

Vad jag har förstått så har ju en del kvinnor förvärkar under en stor del av graviditeten, men på mig har de kommit igår/idag. En underbar känsla som känns som mensvärk blandat med en stramande känsla runt om hela mellangärdet (eller hur man ska säga). Håller i sig ett par minuter, 3 ungefär, och kommer med 10-15 minuters mellanrum. Tjoho! :} Jag hoppas för guds skull att bebisen är på gång och att jag ska slippa utstå det här i 2-3 veckor till! Dock är det inte så farligt eftersom jag tänker bort det på nåt sätt. När jag vet att det för nåt gott med sig så är det liksom lättare att ha och göra med. Hade det varit en vanlig mensvärk hade jag antagligen klagat och haft ÄNNU ondare. ;P

Hur som helst.. tog mig nyss en dusch eftersom jag kom på att det var ett tag sedan sist. Det är skönt att stå där under det varma vattnet, skönt för magen! Dock är det inte lika skönt sen när man ska tvätta sig. Det är i stort sett omöjligt att nå ner till vaderna, och för att tvätta fötterna (japp, det måste jag för de stinker fotsvett!!) så får jag stå och hålla mig i själva duschgrejen för att inte ramla, samtidigt som jag får lyfta upp foten och tvätta den så gott det går. ^^ Hade tänkt raka benen idag också så att jag inte känner mig som världens äckligaste mamma sen, men efter en stunds tänkande i duschen fann jag det hela omöjligt. Har satt mig ner ett antal gånger och rakat dem, men det var ingen bra idé nu. Skulle antagligen inte kunna ta mig upp igen, och magen skulle klämmas. Antingen får Johan hjälpa mig nästa gång han är här, eller så får jag helt enkelt stå ut. ><

Just det, när jag ändå var inne lite på värkar så kan jag tala om för er att nu, nu går det inte att sova längre! Värk i ryggen håller i sig i vilken ställning jag än ligger i, och jag kan knappt ligga ner i 10 minuter innan båda händerna har somnat! Haha, de blir sådär riktigt stenhårda de små fingrarna, en underbar känsla! ;P Sover högst 2 timmar i taget, vaknar sedan för att jag behöver kissa och dricka.
Kom ut snart lilla bebis!



I väntans tider
Publicerat den

Åh jag vill att bebisen kommer ut nu! Känner på mig att det lär dröja längre än 6 dagar till, så jag väntar, väntar och väntar. Var inne på bb:s hemsida förut (och igår) och tittade runt lite. Mobiltelefon får inte användas osv, blä. Skrev även ner telefonnumret till förlossningen så jag vet vart jag ska ringa när det väl är dags. Usch nu längtar jag inte till tiden på bb längre, det verkar vara sjukt tråkigt där. Och vet ni? Det kostar 200 kr för anhörig att övernatta där, fytusan. Nu i veckan ska jag packa i ordning bb-väskan ordentligt så att jag får med mig allt. Kläder till mig och bebisen, hygienartiklar, något roliga att underhålla sig med osv. :}

Fast egentligen borde jag njuta av den här tiden.. Nu när jag kan sova när jag vill utan att behöva anpassa mig till den lille godingen. Undrar hur trött jag kommer vara i början? Fast jag är inte så orolig över det, det kommer nog gå superbra! :} Jag undrar vad det blir för liten plutt... om den är lik Johan eller mig mest!? Hoppas den är mest lik Johan, i alla fall när det gäller de där riktigt klarblå ögonen! :}

Kan förresten skriva ner att Milja och Weronica hade fel, för de gissade på att bebisen skulle titta ut igår! Men icke sa nicke, it's still inside my body! ;}



Vecka 40
Publicerat den

Passande att jag har fått 40 prenumeranter när jag går in i vecka 40! :}

Bebisen

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet. Vikt 3 450 gram.

Mamman

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.



Idag är det endast en vecka kvar till beräknat födelsedatum, fast om man går enligt senaste mensens första dag så är faktiskt IDAG det beräknade datumet. ;} Dock är allting lugnt förutom lite värk längst ner i livmodern. Åh, det förbereder sig!! Är inte alls orolig inför förlossningen utan inväntar den med spänning. Jag tror att anledningen till att jag inte är nervös är för att jag har fått 0 information om den. Alltså, varför gör inte barmmorskorna mer nu för tiden? Vi har inte pratat något om olika sorters bedövningar, vad jag bör ha med mig till bb eller hur det är där. Det enda som har hänt är att jag har blivit hänvisad till bb:s hemsida, wow! ;P Varför kan ingenting vara som förr? Varför ska man alltid behöva gå in på hemsidor nu för tiden för att få reda på nåt??

Nåväl, jag är lugn ändå, om än något grinig pga. deras lathet! Haha jag minns i höstas när jag mådde så illa hela tiden. Då skulle barnmorskan prata med sjukgymnasten (tror jag att det var) och boka in en tid för alla hemska nålar i handlederna som jag fick. HAHA, tror ni inte att hon glömde bort det och gick på semester istället? Jag fick en tid först 3 veckor senare, men behandlingen hjälpte inte i alla fall.. Härliga minnen! :}

Som ni kan se på bilden så har magen sjunkit!! Tjoho jag är lycklig! Äntligen händer det något. Jag känner mig smidigare än någonsin (det är faktiskt sant!) och går med smidighet vart jag än ska. ;} Det enda som är lite jobbigt är väl att jag är väldigt trött och gärna lägger mig och sover mitt på dagen. Inte likt mig, men nu när jag är gravid är alla medel tillåtna! ;}

Min gissning är att bebisen kommer väga 3800 g och vara 51 cm lång! ;}



SnickarN'
Publicerat den

Lite för många bilder i endast ett inlägg kanske, men jag kände att jag lika gärna kunde lägga ut alla på en gång! Hela förmiddagen gick ut på att skruva ihop spjälsängen, och jag är nöjd med resultatet. Är riktigt glad att jag köpte den vita sängen istället för den träfärgade, det hade blivit så mörkt i rummet med den. Den andra bilden visar hur spjälskyddet ser ut på riktigt, den första bilder ljuger.. Otroligt svårt att få bra bilder när det är så ljust ute!

Jag satte lilla grodan i fram vid sängen så att den kan ha koll på lill*n, fast jag vet inte om den kommer sitta kvar där senare. En mobil måste ju inskaffas! Det ser så tomt ut. Dock ska en lampa upp på väggen (den beige) som kanske livar till det lite, och tavlan + hjärtat med halsbanden och ljuset ska bort (det är mammas som hon inte tagit bort än). Den höga lampan precis intill ska också bort, jag tänkte ställa den bredvid skötbordet, bakom blöjhinken (skymtar till höger på nedersta bilden) eller något.

Bäddade sängen med madrass, plastad frotté, lakan, täcke och kudde. Örngottet fick vi av Johans pappas fru, det är jättesött!

Mamma sydde ett örngott till täcket i barnvagnen också, ett med en massa barbapappor på + spets. Täcket är grymt stort för vagnen (ligger dubbelvikt) men det blir nog bara mysigt. Om det skulle bli för varmt är det ju bara att byta ut täcket mot en filt eller endast använda örngottet!

I bruksanväsningen för sängen stod det tydligt att man skulle vara minst 2 för att sätta ihop den, lättast så tydligen. Nu var ju dock bara jag och Missan hemma, och eftersom lilla katten har blivit så tillbakadragen på sista tiden så fick jag fixa det själv. Med hjälp av en trave böcker och blod, svett & tårar så fick jag ihop den till sist. Jag har väl alltid vetat att jag borde bli snickare! Det är grymt kul att skruva/hamra osv. :}

Efter allt byggande var jag så svettig att jag gick ut en sväng i solen för att få lite luft. Så underbart varmt och fint väder, jag känner mig galen som sitter inomhus just nu! Gick upp till skogen och plockade lite maskrosblad till Nelly som var sugen på det. En bra början på en förhoppningsvis bra dag. :}




Vecka 39
Publicerat den

Bebis

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Mamman

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.


Känns helt otroligt att det faktiskt kan ske vilken dag som helst nu! :} Så spännande! Jag har börjat uppleva allt fler förvärkar nu, framför allt när det är sovdags. Det trycker som fan nertill och i fredagskväll trodde jag nästan att det var på gång. Haha, det kan annars bero på att varken mamma eller pappa var hemma då och att jag var lite extra orolig över att det skulle sätta igång just då.. Hjärnan är allt bra rolig ibland..

Idag satte jag ihop skötbordet. Eller snarare så skruvade jag ihop den lilla extradelen och satte fast på hyllan. Blåste upp skötbädden och gjorde i ordning även den. Nu är det jättemysigt där, om än lite mycket grejer eftersom hundratals gosedjur, blöjor och skolböcker ligger utspritt överallt. Jag har helt enkelt för många saker! Packade även bb-väskan lite och la i bebiskläder som lillen kan använda. Nu fattas i stort sett bara sängen, men det får vänta tills bebben är ute! :}

Nu fattas bara en viktig grej! En mysig liten mobil som kan hängas över sängen/skötbordet. En i tyg vill jag ha, med söta små djur! :}

Btw! Tycker ni att magen har sjunkit något? Det tycker inte jag..Skönt det i och för sig, det är ju lättare att röra på sig om inte magen hänger ivägen. :}




Hur det är att vara gravid
Publicerat den

Haha, egentligen hade jag tänkt skriva ett lite klagande inlägg över hur tråkigt jag har det och hur svårt det är att skapa en e-butik på internet. Eller egentligen inte svårt, men det är svårt att göra en ny design till den! Hur som helst så ändrade jag mig och tänker nu skriva om en helt annan sak istället...nämligen hur det är att vara gravid! I Saras (länken öppnas i ett nytt fönster) blogg hittade jag en lista över olika saker, men jag tänker inte skriva med allt som stod i den. Istället skriver jag endast ner det som jag själv upplever:

Du vet att du är höggravid när:
det inte längre hjälper att smita förbi folk i sidled eftersom du är bredare så än vad du är framifrån.
du struntar i att ta på strumpor eftersom det är ett heldagsprojekt + att du senare får världens gropar in i dina vattenfyllda vader! (Mitt största problem!)
du tappar något på golvet men struntar i att plocka upp det eftersom det är så jobbigt.
du sitter ner i duschen eftersom det är för jobbigt att stå.
du sittandes i duschen funderar över hur du någonsin ska kunna ta dig upp på fötter igen!
det svartnar för ögonen och du näst intill svimmar efter att ha tagit på dig skorna.
du ökar i vikt med 2-3 kg per vecka och det enda du tänker är: "jaja..."
allt är väldigt irriterande
du ställer dig med benen 2 meter ifrån varandra för att kunna plocka upp något.
du flåsar värre än en valross efter att ha gått uppför en backe.
du behöver rulla runt för att ta dig uppför soffan/sängen.
♥ det tar år och dagar innan man fått på sig skorna.
du inte längre kan cykla eftersom benen när du trampar hela tiden slår i magen.
du inte längre kan gå korta sträckor utan att få håll.
du inte längre kan ta fina macrobilder med kameran eftersom du inte kommer ner så långt. (Också ett av mina större problem!)

Hoppas att ni fick en liten inblick i hur det är att heta Melinda just nu! ;) Trots den ganska tuffa vardagen så har det ändå sin lilla charm att vara gravid. En upplevelse som i alla fall jag aldrig kommer att glömma, och jag är väldigt glad över att ha fått chansen att vara det!




Sayings...
Publicerat den




MVC-besök 6/5
Publicerat den

Hejsan på er :}

För några timmar sedan var jag (och Johan) nere på mödravårdcentralen för ytterligare en vanlig koll av hur bebisen mår. Eftersom ingen av oss har körkort och det är på tok för långt för att gå (och cykla för min del just nu) så tog vi moppen ner. Lite väl våghalsigt kanske, men vi hade inget annat val tyvärr. Som tur är ramlade vi inte (jag kör som en gud) och allas liv är i behåll! Som vanligt så lämnade jag urinprov, fick stick i fingret för att titta blodvärde, kollade blodtrycket, lyssnade på bebisens hjärta, mätte SF-måttet och kände även efter hur den lille ligger där inne i magen.

Urinprov: såg bra ut
Blodvärde: 115
Blodtryck: 120/60
SF-mått: 35 cm
Bebisens hjärta: mellan 135-140
Läge: fixerad

Jag är så nöjd! ♥
Det känns lite för bra för att vara sant nästan. Liksom, när kommer det dåliga? Allting verkar lite föör perfekt nu för att verka sant, men det är bara att tacka och ta emot antar jag! Våran lilla bebis som alldeles strax kommer ut i den här grymma världen. En värld fylld av våld, hemska människor, miljöförstöring och mycket annan skit. Återigen kan jag inte annat än att känna mig elak som faktiskt låter en stackars liten människa behöva möta denna grymma värld. Fast å andra sidan tror jag att det är meningen att det här barnet ska leva, och göra något viktigt! :)

Snart kan jag lägga upp bilder på min egen bebis istället för att behöva ta en massa från internet. Det ska bli roligt! :) Haha, och justde, på tal om roligt! Johan skulle lyssna på hjärtljuden genom en såndär trägrej som barnmorskorna använder. Just när han ska försöka lyssna genom att trycka träsaken mot min mage så får jag världens skrattanfall för att jag börjar tänka på en massa skämt! Magen hoppar upp och ner som aldrig förr, haha stackars Johan.. han fick det nog svårt att höra något. Men tillslut hörde han ändå! :)

I väntrummet innan så satt det en tjej med sin lilla tjejbebis. Så fruktansvärt söt var hon! Då längade man till sin egen lilla bejby! :)






Vecka 38
Publicerat den

Bebis

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in. Vikt 3 200 gram.

Mamman

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

19 dagar kvar!! ♥

(Vilken otrolig halsbränna jag hade igårkväll förresten, olidlig!)




Magbilder v. 36+4
Publicerat den

Fick för mig att ta lite kort på magen tidigare idag, så det gjorde jag! Ni kan inte ana hur otroligt jobbigt det var att springa fram och tillbaka till kameran och ställa sig på olika sätt & vis. Har inte varit så utmattad på väldigt länge. Fick till och med ont i magen efter ett tag, men då slutade jag. På bilden ovan har jag på mig jeansjacka och de rosa mjukisbyxorna. Kan ju säga som så att det rosa förstörde riktigt mycket, - därför valde jag att göra alla bilder svartvita. Det har väl sin charm det också antar jag!

Tänkte faktiskt skriva ut några bilder och sätta in dem i mitt fotoalbum! Det är ju inte så roligt att endast ha alla bilder på datorn. Köpte mig ett svart album för länge sen i Ullared, nu äntligen kan det komma till användning! :}

Tilläggas bör att jag börjar bli lite fundersam kring en sak... De allra flesta jag träffar säger något i stil med: "men var glad över att du endast har fått en mage och att övriga kroppen ser ut som vanligt". Hrmm... jag har faktiskt gått upp 20 kg!! Benen är sjukt svullna, så även fötterna och händerna. Haha, de där 20 kilona kan knappast vara endast magen, för SÅ stor är den inte! ;P Det är bara att inse att jag är ett fetto, och att jag var det även innan jag blev gravid eftersom ingen ser någon skillnad uppenbarligen.




Gravidmagen
Publicerat den

Magen ur min synvinkel. Godnatt




En graviditetslista
Publicerat den

Ett litet tidsfördriv såhär på måndagskvällen, medan jag väntar på att Halv åtta hos mig ska börja!

Jag fick reda på att jag var gravid:
den 14 september 2009.
Såhär fick jag reda på det: jag köpte mig ett graviditetstest på apoteket för 99 kr eftersom jag inte fått mens. Testet skulle visa texten "Inte gravid", eller "Gravid" inom 2-3 minuter. Det visade "Gravid" efter ungefär 20 sekunder. :)
Detta gjorde jag efter att jag fått beskedet: blev väldigt glad men lite orolig på samma gång med tanke på min ålder och livssituation just då (skola). Började inte att gråta. Gick omkring och funderade på hur jag skulle berätta det för Johan. Försökte ta en bild med mobilen på testet och mms:a till honom, men kameran var så dålig så jag ringde istället! Senare berättade jag det för mamma.
Jag tror det kommer att bli: en liten pojke. Dock spelar det ingen roll alls, jag (och Johan) blir lika glada för bägge. Bara bebisen mår bra så är vi nöjda!
Det här undviker jag att äta och dricka: alkohol. Äter det allra mesta.
Lukter som jag inte klarade av i början: oj. Lukten av skinn (Johans skinnjacka) gjorde mig spyfärdig och även lukten (eller doften) från min deodorant. Dock var det inte så många lukter i sig som var farliga utan det var mest tanken på olika saker som fick mig att må illa och spy. Tanken på all Italien-mat såsom bläckfisk och champinjoner fick mig att spy. Även västkustsallad fick mig att kasta upp.
Följande små egenheter har jag fått: humörsvängningar bland annat. Kan i ena stunden vara glad men i andra sekunden lipa eller vara riktigt förbannad och irriterad. Ibland vill jag bara smälla till folk, haha! Som tur är har jag lyckats hålla händerna i styr.
Första gången det rörde sig i magen: åh, jag vet inte! Minns i alla fall att det var i närheten av ultraljudet som var den 8 december. Med andra ord var det någon gång i december förra året, strax innan vecka 20.
Första gången det började sparka ordentligt: är även här osäker. Men i december/januari skulle jag tippa på!
Såhär kändes de första sparkarna: underbart, men samtidigt lite läskigt eftersom det är en sådan otroligt annorlunda känsla. Jag kan inte beskriva hur det känns, tyvärr. Det gör verkligen inte ont, utan det är som att något vänder och vrider på sig där inne i magen, mysigt är det.
Musik jag spelar för bebisen i magen: det jag lyssnar på haha, och för ett tag sedan spelade jag mycket gitarr också - lugna låtar! För några månader sedan nu kom jag på mig själv med att sitta och lyssna på metal i hörlurar, och skämdes genast eftersom jag tyckte synd om barnet som skulle behöva utstå det där skränet. Dock berättade Johan senare för mig att bebisen har ju sina egna öron = lyssnar jag på musik i hörlurar så hör ju inte den det ändå! Jag hoppas att det stämmer. ;) Men mycket lugn musik är det, typ Enya och sådant. Även Lady Gaga en hel del..
Magen började synas: omkring vecka 22 började den ta fart tycker jag. Är väldigt glad över att det inte kom en jättemage redan de första veckorna, då hade jag nog haft betydligt jobbigare att röra på mig nu.
Såhär kände jag vid ultraljudet: en helt fantastisk känsla. Kunde inte sluta le! Det kändes dock overkligt eftersom jag såg att den lilla/lille rörde på sig hela tiden fastän jag inte kunde känna det. När allting såg bra ut med bebisen kände jag att allt annat bara kunde kvitta. Det viktiga var (och är) bebisen och hur exempelvis skolan går skiter jag fullständigt i. Mitt och Johans lilla mirakel kommer i första hand. ♥
Första gången jag fick höra barnets hjärtljud kändes det: helt otroligt eftersom magen då inte hade börjat synas och ingen som inte visste om det kunde ana att det fanns ett liv där inne! Jag är ingen lipmänniska så jag grät inte då heller men nog gillade jag att höra det galopperande ljudet från det lilla barnet. Helt otroligt!
De första mammakläderna var: har inte köpt några mammakläder men mjukiskläder har använts flitigt under hela graviditeten. (Har packat ner de rosa för att kunna ha på BB sen)
Mina favoritmammakläder: jag älskar leggins med långa linnen och nån tunn tröja över. Kommer antagligen aldrig mer klä mig i det sen, haha usch!





Vecka 37
Publicerat den

Bebis

Nu samlar barnet näring som behövs under förlossningen. Hon eller han drar in fostervatten i lungorna och pressar ut det igen, om och om igen. Det sista av det här vattnet pressas ut vid förlossningen.

Mamman

Dags att ladda med kolhydrater. Du känner förmodligen värkar oftare och starkare. Det är ingenting att oroa dig över. Se det som en väckarklocka: Nu är det dags att ladda med kolhydrater, som pasta och bröd. När förlossningen börjar kommer du att bränna cirka 500 kalorier i timmen. Att föda barn är som att springa ett maraton, och det är bra om du är förberedd. Vila mycket, ät ordentligt och ladda upp med kolhydrater så går det bättre.

Som jag säger varje vecka: nu är det inte lång tid kvar!!
Det ska bli så underbart med en liten bebis, längtar som en galning.. I vanliga fall brukar jag kunna föreställa mig hur vissa saker kommer bli, men i det här fallet är det helt svart. Jag har inte den blekaste om ifall bebisen vill titta ut före eller efter beräknat datum [22 maj] och jag har ingen aning om ifall det blir en kille eller tjej. Det lutar åt kille, men vi får se! :} Det där med värkar vet jag inte riktigt... känner inte av något speciellt. Har stundtals ont i nedre delen av ryggen, men annars är det lugnt. Det gör inte längre lika ont i övre delen av livmodern vilket underlättar otroligt mycket. I regel vaknar jag en gång/natt för att gå på toaletten, helt OK för mig!




En babybox!
Publicerat den

Tjoho!

Idag är det fredag och snart är ännu en vecka över (snart i alla fall..), vecka 16. Något som är bra med veckorna det här året är att det är väldigt lätt för mig att hålla reda på i vilken graviditetsvecka jag befinner mig i. Nu t ex, i vecka 16, är jag i graviditetsvecka 36. Kanon! :) Hur som helst... jag var i skolan idag och opponerade min klasskompis uppsats, dock var han inte där. Otroligt skönt att han inte var det faktiskt för jag skulle känna mig så elak att sitta och klaga mitt framför ögonen på honom, usch...Läraren gillade min uppsats vilket var kul för mig, eftersom jag suger på uppsatser! Dock vet jag inte betyg, men det verkade inte vara så illa i alla fall!

Fick skjuts in av pappa till skolan och efter den lilla opponeringen for vi iväg till Babyproffsen för att hämta ut min babybox! En ganska stor kartong var det så det var tur att jag inte behövde ta bussen.. När jag kom hem tittade jag vad den innehöll, och följande saker fanns med:
»12 blöjor
»Våtservetter
»Haklapp
»Napp
»Blöjhink
»DVD - världen genom barnets ögon (verkar superbra så den ska jag definitivt titta på!!)
»En massa tidningar och kataloger för mammor och även en massa skit om försäkringar osv.

Jag är otroligt nöjd, detta är ju kanon! Nu har jag blöjor att ta med mig till bb, och även tvättlappar. Bara att börja packa väskan kan jag känna! ;)

I en av tidningarna jag fick, Pampers village Magasin, stod det en hel del intressant. Bland annat polulära namn runt om i världen. I t ex Belgien så är Emma & Noah de mest populära namnen för tillfället. Emma fanns förresten med i en hel del andra länder också, närmare bestämt Frankrike, Irland, Norge, Nya Zeeland och Skottland. Det visste jag faktiskt inte, att det var så populärt! Kan ju också tillägga att de vanligaste namnen i Sverige tydligen är Wilma och William (inte helt överraskande kanske).

Nu är jag redo för bebisen!! Nu kan den komma när den vill för nu har vi saker så att vi klarar oss här! :D



MVC-besök 21/4
Publicerat den

God morgon på er!

Idag har jag ingen samhällskunskap eftersom opponeringen av alla uppsatser är i full gång. Dock ska jag inte opponera förrän på fredag vilket betyder att jag kunde stanna hemma från den lektionen idag. Måste tyvärr ändå ta mig in till skolan i eftermiddag eftersom jag har affärsjuridik... mindre kul om man säger så! Tror faktiskt inte ens att jag kommer att hinna med den kursen, då känns det ännu mer ovärt!!

Hur som helst så skulle jag egentligen besökt MVC på fredag, men barnmorskan ringde mig igår och undrade om vi inte kunde ta det idag istället. Absolut, tänkte jag. Vid 8.30 vad jag nere på vårdcentralen (jag som egentligen skulle haft världens sovmorgon!!) och satt där och väntade en stund. Allting såg bra ut även den här gången.

Blodtryck: 100/60 (lägre än förra gången då det var 110/60)
Blodvärde: 109 (högre än förra gången då det var 98)
SF-mått: 33 cm (följer kurvan bra och hade ökat 2 cm sedan sist)

Jag fick även den här gången öva på att andas rätt när det trycker på som "värst". In genom näsan coh ut genom munnen. Bebisens lilla huvud befann sig i en bra position konstaterades. Nu är det bara att hoppas på att lillen ligger kvar så, så att den inte får för sig att ändra läge mitt i alltihop!

Fick även lite information kring förlossningen, och nu märker man att det börjar närma sig. Usch, jag vill INTE vara nervös, men det är nästan svårt att låta bli. Det kommer göra så ont... jag kommer känna mig så klen som antagligen kommer ligga där och skrika för full hals! Jag har ju dock lovat mig själv att inte skrika av smärta, jag måste hålla det! Några hembesök görs inte längre vilket betyder att när bebisen är 5-7 dagar gammal åker vi tillbaka till bb för att titta så att allt står rätt till. De kommer bland annat att kolla hörseln och känseln har jag för mig att barnmorskan sa.

Justde, som svar på Jills kommentar: just nu är jag så grymt osäker på vad det är för kön, men jag har länge trott på en pojk! De flesta kläderna vi köpte igår ser väldigt pojkaktiga ut, men tyvärr var utbudet (särskilt på H&M) inte alls särskilt stort och det var svårt att hitta neutrala kläder. Nu hoppas jag bara på att grönt går hem oavsett vad det är för kön. Som tur är känns det i alla fall lättare att klä en tjej i mörkgrönt, än en kille i t ex rosa...;S De lila strumporna är därför liiite osäkra haha, men det funkar nog! :D



Bebiskläder från mormor
Publicerat den

1. Mössa Kappahl 49.50:-

2. 3-pack strumpor H&M 49.50:-, 2-pack strumpor Kappahl 17.90:-

3. Tröja H&M 69.50:-

4. Set med byxa och tröja, H&M 79.50:-

5. Set med munkjacka och byxa, H&M 179.00:-

6. Jeansdräkt H&M 129.00:-

7. Set med tjocktröja och byxa, Kappahl 179.00:-


Storlekarna varierar men det mesta är i strl 62 så att bebisen kan använda det mycket sen! Vore tråkigt att köpa en massa nytt som ändå blir urvuxet de första veckorna.. "/ Jag är så nöjd med alltihop! Dock är allting väldigt pojkaktigt måste jag säga, men det mesta funkar nog för en tjej också! :) Eller rättare sagt så tycker jag att allting passar till en tjej också! :)



Vecka 36
Publicerat den

Bebis

Precis som en nyfödd. I den här veckan har ditt barn nästan helt växt i sin skrynkliga hud. Huden är jämn och fin eftersom fettet under huden nu är fullt utvecklat. Ansiktet är lite rundare och huvudets diameter är 90 millimeter.
Barnet kan få hicka då och då. Det beror på all andningsträning som pågår som en förberedelse för livet utanför magen. Nu kan ditt barn göra allt som en nyfödd kan. Hon eller han har sjunkit ned ännu längre i ditt bäcken. De flesta barn ligger med huvudet nedåt. Bara ett fåtal ligger med rumpan först. Om så är fallet är det nu dags att försöka vända barnet. Vikten är omkring 2800 g och längden runt 45 cm.

Mamman

Bara en månad kvar! Din livmoder når förmodligen upp till revbenen. Runt vecka 32–34 kommer din barnmorska eller läkare att känna på magen för att avgöra hur barnet ligger därinne. Det här kan ha ändrats många gånger under graviditeten. Vid vecka 34–36 lägger sig barnet vanligtvis i rätt läge och håller sig där. Har du sett om din mage har sjunkit något? Har magen blivit lägre? Du kanske får lite lättare att andas. Även om det är lättare att andas är det inte ovanligt att du känner dig lite ledsen och irriterad nu. Du sover förmodligen dåligt, har ont i ryggen, känner dig stor, blir andfådd av ingenting och svettas mer än vanligt. Allt det här är normalt, även om det inte är någon direkt tröst. Nu pratar vi om något gladare i stället. Hur vet man att förlossningen har börjat?

Du har kanske redan har känt av förvärkarna? (Riktiga värkar kommer mer regelbundet och blir starkare och starkare med tiden. Riktiga värkar kan inte vilas bort. De slutar inte.) Ett första tecken kan vara att du ser slemproppen, som består av geléliknande slem som har täckt livmoderhalsen under de senaste nio månaderna. Det kan fortfarande dröja innan förlossningen börjar – men det är ett tecken.

Egna tankar:
Usch och fy. Allt fler små bristningar börjar träda fram på magen, det ogillas starkt!! Det är nästan så att jag vill ha ut bebisen nu så att jag slipper fler fula ärrliknande små saker.. Det är just nu som det är allra jobbigast att sova eftersom jag har problem med att andas. Kan ligga och bli helt andfådd, haha. Nu börjar det bli frustrerande att ha en massa kartonger fyllda med bebisgrejer här i rummet, - jag vill sätta ihop spjälsängen och skötbordet NU! Har i alla fall fått in en vit byrå i mitt lilla rum som bland annat ska rymma bebiskläder. Dock får jag tålmodigt stå ut några veckor till innan jag sätter igång med allt ihopsättande.. Det betyder ju tydligen otur att greja för mycket med bebisgrejer innan bebisen finns! Usch jag vill inte ha någon otur!

Som grädden på moset denna underbara afton kan jag säga att jag har gått upp i vikt - ganska rejält också. Vågen visar 82 kg. Jag saknar ord. Godnatt.




Babybox
Publicerat den

Jag har precis beställt en Babybox till lillen från Pampers! Det var Cajsa som tipsade mig om det och varför inte - det är ju ändå gratis! Nedan kan ni läsa vad som följer med i paketet, som jag för övrigt ska hämta ut på Babyproffsen i Skövde!

  • Pampers New Baby Blöjor, Pampers Sensitive tvättservetter, Pampers Magasin och DVD
  • Blöjhink från Angelcare
  • Mätsticka från Fisher Price
  • Amningsinlägg från Pigeon
  • Tidning Vänta Barn från Vi Föräldrar
  • Information från Go'boken
  • Lactacyd Intimate Care 50 ml + Female Kit
  • Fläckborttagningsmedel från Vanish
  • Liten bok för nyblivna föräldrar
Dock kan urvalet variera..
Men det låter underbart tycker jag! :D



Vecka 35
Publicerat den

Bebis

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme. Vikt ca 2 600 gram. Barnets hjärta slår cirka 120–160 slag i minuten. Nu börjar det bli trångt, och därför håller sig barnet mer stilla än tidigare. Dessutom har ditt barn kanske vänt sig så att huvudet pekar nedåt, redo för förlossningen. Som om inte det vore nog så lägger barnet på sig mellan 25 och 30 gram per dag. Hon eller han har inte lika mycket plats som tidigare.

Mamman
Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du har ökat minst elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen.

Shit jag har så sjukt ont i övre delen av magen. Så smärtsamt att det känns som om bebisen vill ut vilken dag som helst. Ett ständigt svidande. Den smärtan kombinerad med ryggvärk är allt annat än trevlig. Nu kan jag för en gångs skull hålla med alla som säger att "armarna inte räcker till". Hehe, jag når knappt att torka mig när jag har kissat.. Det tar en evighet innan jag kommer ut ifrån toaletten! Hmm, annars är det bra tror jag! Orkar fortfarande röra mig som vanligt men jag borde tänka på att bära mindre. Nu längtar jag som en galning till att få sätta ihop spjälsängen och göra i ordning allting! Det är fortfarande lite för tidigt...



IKEA-day
Publicerat den

Jag slänger iväg ett litet kvällsinlägg tänkte jag!

Tidigt i morse for jag, mamma, pappa och farmor till Jönköping och till Ikea. De 7 milen var bra mycket längre än vad de brukar vara, kan det vara eftersom det är så obekvämt att sitta ner under längre stunder kanske? Efter att ha sett alldeles för många påkörda djur så var vi äntligen framme och shoppingen kunde börja.

Till bebisen
»Hylla/skötbord (går att kombinera)
»Spjälsäng
»Madrass
»Täcke
»Filt
»Skötbädd
»Överdag till skötbädd
»Lampa
»Örngott
»Plastad frottéhandduk
»2 gosedjur
»2 bastkorgar att ha bebiskläder i

Till mig
»En förvaringslåda att ha under sängen
...

Det blev att jag handlade lite mer åt bebisen än åt mig själv, och tur var ju det. Nu behöver du dock inte sura Johan, för jag betalade långt ifrån allting själv. Dvs. jag köpte ingenting onödigt för pengarna! ;) Tack farmor för spjälsängen, örngottet & mycket annat!! Till lunch idag åt vi på a6 och för mig bestod den av en ägg- och räkmacka. Var sjukt nervös innan eftersom jag brukar bli dålig i magen efter räkor (vill inte direkt sitta på en offentlig toalett med världens diarré..), men jag slapp det! Prisa herren!

Vi har inte monterat ihop allting ännu eftersom plats för tillfället ej finns. Jag & Adam satte dock ihop hyllan så att jag kan använda den som förvaringsställe ett tag framöver. Skötbordet som ska fästas på senare ligger fortfarande orört i sin kartong..

Jag tog ett par smygbilder så att ni kan få en aning om hur sakerna ser ut...dock får ni allt vänta tålmodigt med att se resultatet! Här är några bilder som jag alldeles nyss tog:

Känner ni igen den lille sötnosen? ;) Jag var tvungen att köpa den..

En liten kanin och en rosa mus som jag fått av Emelie. Haha det ser ut som att den vinkar :}

En fin burk som jag fått av min moster!

En lampa som ska sitta på väggen ovanför spjälsängen. :}

Nu ska jag mata Nelly, det blev sent för henne idag men jag tror hon klarar sig ändå. I morgon är det byte av garderober som gäller (har inte bytt med mor och far sedan vi bytte rum). Ska bli skönt att få ner alla kläder hit, och dessutom kan jag lägga in annan skit i garderoberna som inte behöver stå på golvet. I morgon går jag in i vecka 35, en magbild kommer väl upp någon gång under dagen. ♥ Vet inte om den växer så mycket längre, känns som att den nått max...men antagligen har den vuxit!

vecka 3



En felfri dag
Publicerat den

Idag har varit en helt fantastisk, underbar, perfekt dag! Tänk om alla dagar kunde se ut såhär, för alla! Då skulle det inte finnas mycket problem i världen. ;}

Vaknade tidigt i morse av mig själv och gick (cyklade) iväg till bussen. Väl där så ser jag en söt liten sädesärla som trippar omkring ett par meter ifrån mig. Den första sädesärlan jag sett i år faktiskt. Bussen kommer och där i sitter Cajsa. Vi snackar hela resan till Skövde, trevligt. :} I skolan får jag reda på att jag fick VG+ på samhällsprovet jag gjorde på lovet och fortsätter jag i samma takt så får jag VG i betyg - fantastiskt! Snackade lite om inlämningen som jag har också, det var väl inte lika roligt kanske, men inga större problem! Efter lektionen satt jag och Anton och väntade på religionskunskapsläraren eftersom vi ville veta våra provresultat från igår (läraren rättar snabbt!). Medan vi väntar på läraren går det förbi ett gäng italienare som vi glor på. Haha, italienare är verkligen så.. italienska! Det syns på dem vart de kommer ifrån om man säger så. De har ett speciellt utseende tycker jag. Efter en stund kom Robert och jag fick resultatet VG/MVG (typ VG+, MVG-). Får även reda på att jag ligger på MVG, och får jag väl godkänt på nästa prov så har MVG i betyg. Åh! ♥ (Det är ju det jag har sagt hela tiden...man (jag) ska aldrig ha en massa mål om betyg i ämnen för det fungerar inte i alla fall. Gör så gott du kan så räcker det ska du se!)

Efter det glädjande beskedet åt jag & Anton tacos. Första gången vi får det i skolan under alla år där, även det godaste! Sedan bar det av hem för min del..

När jag var hemma så hade det kommit post...BARNVAGNEN HAR KOMMIT! (även mitt nya bankkort men det är ju inte riktigt lika roligt kanske..) Vi for ner på en gång till stället vi skulle hämta ut den på, och nedan ser ni resultatet av mitt impulsiva köpande:

Jag fick en liten present från dem också i form av en body och lite salva. Gulligt av dem. ♥
Bebisen gillar den också, för det är fullt med liv i magen just nu.




MVC 8/4-2010
Publicerat den

Bebisens hjärtljud: ca 130 BPM
Blodtryck: 110/60
SF-mått: 31 cm
Blodvärde: 98


Har återigen varit på besök hos barnmorskan och det såg bra ut. Hon såg att jag hade börjat vagga när jag går, haha. Besöken är inte alls så roliga, utan jag mest sitter där och får information om olika saker - idag om amning! Tänk vad mycket bekymmer mammor har nu för tiden, som jag inte har en aning om existerar ännu. Såriga bröstvårtor exempelvis, hur vidrigt låter det inte? ;S Jag hoppas att det kommer gå bra med amningen för min del, jag orkar inte med en massa krångel. Dock har jag inte varit orolig över det något, så jag tror inte att det ska vara några problem alls.

Mitt järnvärde är fruktansvärt. När jag först skrev in mig låg det på 134, nu är det nere på ynka 98. Fick springa in på apoteket omgående och skaffa mig Niferex. 50 (alldeles för stora) tabletter till priset av 136 kr. Det pinsamma var att jag inte hade de pengarna på kortet, så jag fick gå ut till pappa och be om pengar.. Usch vad sjukt dyr all medicin är, men jag hoppas nu att det hjälper. Järnvärdet måste vara tillbaka på 134 innan förlossningen sa min barnmorska. Som tur är så påverkar inte mitt dåliga järnvärde barnet, dvs. barnet kommer inte att ha ett dåligt järnvärde bara för att jag har det. Bebisen tar in en massa annat blod och får i sig näring ändå. Det enda dåliga är att risken för att jag infekteras av något är större när jag har dåligt med järn i kroppen. Trist att jag har sådana problem med att svälja tabletter bara, men jag ska göra så gott jag kan! :}

Nästa besök är fredagen den 23/4.



Kvällsinlägg om bebisen
Publicerat den

Ibland är graviditeten inte lika härlig som annars. Just nu sitter jag i sängen och skriver och har ovanligt ont i ryggen och övre delen av magen. Jag gissar på att det är att livmodern som spänner och drar ihop sig och som framkallar den här ohyggliga smärtan. Jag finner ingen skön ställning alls, varken liggande, sittandes eller stående. Ibland "vibrerar" bebisen inne i magen, jag undrar vad det är som händer då.. Läste nyss på en sida att vibrationerna kan bero på antingen hicka eller att barnet kissar, men även av neurologiska skäl - dvs. barnet är inte färdigt än och därför kan den rycka till då och då. Skönt, då slipper jag oroa mig för det. Fick tankar om att barnet kanske har en missbildning som gör att den rycker till pga. tix eller liknande! Läskigt..

Min moster kom över tidigare ikväll med en påse med bebiskläder. Jättefina tröjor och bodysar som vi kommer ha stor användning av! Tusen tack för det, så snällt av alla att dela med sig! :) För tillfället står det en stor flyttkartong under mitt skrivbord som är fylld med bebiskläder, både köpta (från mamma och från Johans far) och ärvda från Johan och min kusin. Kanon! Känns skönt att kläder inte är det första vi behöver tänka på sen när bebisen väl finns. Det som återstår nu är bara att välja ut lämpliga kläder att ta med till bb, undrar vilket som blir det första plagget!? :}

Nu ska jag försöka sova bort smärtan, i morgon är det informationsträff hos försäkringskassan som gäller! Låter otroligt tråkigt...
Puss och godnatt!



Vecka 34
Publicerat den

Bebis
Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Mamman

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare o

ch andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med

handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

Nu är det lång tid kvar, eller inte alls lång tid kvar...
Tiden får gärna gå sakta eftersom jag har så mycket att göra innan. Jag ska på 7 veckor klara av resten av skolan och köpa alla grejer till bebisen + byta rum. Byta rum ska jag göra redan i morgon! :}




Nu är det gjort!
Publicerat den

Okej idag är jag tråkig. Det enda jag skriver om idag är bebisen, bebiskläder, barnvagnar, graviditeten, förlossningen and so on. Ni bryr er säkert mindre om det än vad ni bryr er om en liten val som simmar omkring i ett kallt hav just nu, but it's still my life! :D För att öka på intresset lite så kan jag nu säga ytterligare en sak som rör bebisen - JAG HAR BESTÄLLT HEM EN BARNVAGN!!

Äntligen är det gjort, och det känns som om en tung sten precis har flugit ur mitt hjärta. Har haft panik hela dagen över hur, när och vad vi ska ha. Tittade lite på internet förut med mamma och hittade en fin vagn med bra tillbehör. MEN, 6500 kr?? Nej. Tack. Det har jag inte råd med, och det är verkligen inga pengar som jag vill lägga ut på en barnvagn. Kan man få en lika fin för 3000 så tar jag hellre det, även om risken är större att det är något fel...Dock känns det bra i nuläget, och jag hoppas att vagnen håller det den lovar! Annars blir jag grinig. ;)

Jag beställde hem följande:




Bebiskläder
Publicerat den

De är helt fantastiska! :D

Detta är det enda nya vi har än så länge, men sen har vi en enorm påse fylld med kläder från när Johan var liten, och även en hel del som jag hade när jag var mini!




Vecka 33
Publicerat den

Jag vet inte riktigt hur mycket skillnad från förra veckan ni ser där hemma vid era datorer, men själv blir jag medveten om att magen nu är ganska stor.. Jag tänker inte på det på dagarna, men när man väl står där framför spegeln på söndagarna så är magen faktiskt rätt gigantisk! Den pekar rätt mycket framåt, går inte ut något på sidorna - I am happy!

Bebis

En viktökning på nästan 250 gram i veckan! Under de kommande fyra veckorna kommer ditt barn att växa något enormt. Han eller hon sover mycket och eftersom det är möjligt att se att barnet andas även när det sover så vet vi att andningscentrum i hjärnan har utvecklats. Förmågan att reglera kroppstemperaturen blir allt bättre. Ditt barn kan nu svettas, något som för tidigt födda barn inte kan göra. Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåret börjar ramla av, även om du kan se lite hår på barnets rygg eller axlar när det är nyfött. Runt den här tiden har vissa barn fixerats med huvudet i bäckenöppningen, klara för avfärd. Om det här är ditt andra barn kanske det inte intar det här läget förrän förlossningen börjar.

Mamman

Har du märkt av att magen har blivit lägre ännu? Det kanske är för tidigt, men då vet du åtminstone vad du har att se fram emot! Några veckor innan värkarna börjar, eller när värkarna precis har börjat, kanske du ser att din mage har förändrats. När barnets huvud tränger in i livmoderhalsen flyttar sig allt nedåt.
Vissa säger att det är ett mirakel. Det är lättare att andas igen! Andra hävdar bestämt att de har fått tillbaka sin midja... Oroa dig inte om din mage inte verkar lägre. Detta inträffar inte vid varje graviditet. Det är också vanligt att barnet sjunker ned precis innan värkarna börjar, eller under värkarbetet. Det kan vara lite obekvämt när barnets huvud når bäckenbottenmusklerna. Det är en stickande känsla. Ligg på sidan. Det hjälper till att minska trycket i bäckenet och på nerver, blodkärl och artärer i bäckenregionen.

Enligt barnmorskan låg bebisen med huvudet nedåt sist jag var där och kollade (17/3). Men med tanke på hur mycket det lilla grynet rör på sig hela tiden så har det säkert ändrats vid det här laget, men jag är inte orolig. Det är ganska lång tid kvar till förlossningen ännu... Låg och tänkte på det där med förlossningen igår faktiskt, om jag kommer att föda vaginalt eller med kejsarsnitt. Det kan man ju aldrig veta, men just i skrivande stund känner jag att det inte har någon stor betydelse. Får jag ett kejsarsnitt så slipper jag ju (eventuellt) att spricka, med den lilla negativa saken att jag kommer att få ett ärr. Fast om man tänker på hur duktiga läkarna är nu för tiden så kommer ju det där ärret inte att synas i alla fall.

Har inga direkta besvär än så länge, och det är jag riktigt lycklig över! Jag brukar ju alltid drabbas av det värsta om jag väl drabbas av något, så det här är ju helt fantastiskt! (Haha, men antagligen kommer jag vara med om århundradets värsta förlossning istället;)) Det enda jag kan känna som är lite jobbigt är när jag lägger mig om kvällarna. Det är inte så skönt att ligga på rygg längre eftersom det drar så mycket i svanken. Kramp i vaderna förekommer då & då, men inte så mycket att jag kan klaga över det. VILKEN FANTASTISK GRAVIDITET! ♥ (förutom i början då, med allt illamående..)

Mamma är hemma nu igen, och hon har köpt med sig bebiskläder som är så söta! Slänger upp dem på bloggen här lite senare, håll utkik! :D




Barnvagn återigen
Publicerat den

Från finnar till något hela annat, nämligen barnvagn återigen! Ett ständigt problem det här känner jag. Vi har bestämt att vi ska åka iväg till butiken Annaaxel på påsklovet, på skärtorsdagen för att vara exakt. Det som är jobbigt med detta är att jag inte är säker på om de har öppet då. Dagen i sig är ju ingen röd dag, så det borde vara öppet, men tänk vad jobbigt om det är stängt när vi har åkt så långt!
Jag har både mailat och ringt (flera gånger) men det är ingen som svarar. Helt plötsligt känns det väldigt oseriöst.. Jag ringer ju faktiskt under öppettiderna, och då borde det vara någon som svarar tycker jag allt! Dåligt!

Hur som helst så kom jag in på något forum alldeles nyss och hittade en annan sida som säljer exakt samma vagnar. En exakt kopia av den vagnen vi ska köpa finns på den här nya sidan, och det bästa av allt är att den är 200 kr billigare här! Här är sidan. Dock har inte den här hemsidan någon fysisk butik vilket betyder att vi inte kan känna på den innan och se så att den verkar bra. Har läst jättemånga recensioner om vagnar som den här, och alla har varit positiva! Det är ju bra i och för sig. Haha men vem vet.. kanske har företaget själva skrivit dessa kommentarer för att det ska verka bra. ^^ Som sagt, ständigt problem ;)

Äh, det löser sig nog! På nåt sätt..

Såhär ser den ut, mycket snyggare än de andra blommorna. ;D




Money money money
Publicerat den

LYCKA!!

Jag har faktiskt inte varit särskilt orolig över ekonomin vad gäller bebisen (även om jag säkert borde vara det eftersom det antagligen är dyrare med en bebis en vad jag kan föreställa mig..) men nu är jag verkligen allt annat än orolig! Nästa vecka är det barnvagn som står på schemat, och jag längtar så mycket! Än så länge har jag bara lite kläder och ett par filtar/lakan som tyder på att en bebis kommer snart, men det är ändå inte en så stor grej som en hel barnvagn!! Åh! <3

Johan har en alldeles underbar släkt (det visste jag redan innan i och för sig) men detta är ju helt underbart. Snällt att våra familjer ställer upp så för oss, men det blir ju roligt för dem också med en liten bebis! Nu har vi verkligen så att det räcker till en barnvagn, och det betyder ju bara att vi kan köpa ännu mer saker i form av mobiler/leksaker, blöjor, kläder osv! (Inga mobiltelefoner alltså..höhö)



22 mars - två månader kvar till BF!
Publicerat den

Idag är det bara 2 ynka månader kvar tills min och Johans lilla bebis är beräknad att komma!! Det är ju ingenting, det kommer gå i ett nafs! Just nu ser jag två vägar: tiden till förlossningen kommer gå otroligt segt och och det kommer vara en jobbig tid med mycket problem och smärta, ELLER, tiden kommer rusa iväg och jag mår både fysiskt och psykiskt bra! Låt oss hoppas på det sistnämnda..

Jag mår faktiskt väldigt bra just nu, klarar av att både gå, springa, hoppa och skutta. Magen är lätt än så länge (känner mig bara framåttung precis efter att jag ätit..) och den är så rund & fin. Kramp i vaderna kommer då & då, inte lika ofta längre som för ett tag sen. Det gäller att dricka mycket vatten innan man lägger sig, då klarar man sig! :) Det enda som egentligen är jobbigt med magen är att den har börjat sticka och göra lite ont. Jag antar att det är den övre kanten av livmodern som spökar, då det är en bit ovanför naveln, i mitten ungefär! Nåväl, det fungerar!

Nästa vecka är det dags för barnvagn!! Tjoho! Det känns verkligen som att det är på tiden att börja köpa lite saker. Jag är väldig tacksam över att både jag och Johan lagt undan pengar varje månad, så att vi nu har råd med det allra viktigaste. Jag hade haft lite panik över allting annars.. Men som sagt, barnvagn nästa vecka, sedan blir det lite kläder till och från antar jag. Någon helg ska vi också ner till Jönköping och IKEA för att inhandla en säng, skötbord, badbalja etc. MYSIGT!

Det är mycket mysigare att planera inför en liten bebis, än inför studenten! ;) Medan andra har panik över balklänning och sökande till högskolor m.m. så får jag fundera över bebisnamn och things to the little one! :D
(I och för sig så kommer ju säkert den tiden för de som tar studenten nu också...haha men jag får försöka se det positivt från min sida xD)



Vecka 32
Publicerat den

Vecka 32 idag med min lilla godbit! :)

[Randig BH..fast har haft en skjorta över hela dagen]


Bebis


I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Mamman

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen.

Om två dagar är det bara 2 månader kvar till beräknat! :)




MVC-besök
Publicerat den

Återigen var det dags att besöka MVC för att göra en helt vanlig kontroll av magen. Se så att allt såg fint ut, och det gjorde det! Min SF-kurva ser jättebra ut, likaså hjärtljuden (runt 130 BPM). Det enda som är lite negativt är väl mitt blodvärde, men det ska jag fixa till nu tänkte jag. Köpte med mig lite blutsaft på vägen hem...

Min SF-kurva än så länge (cm):
24
26,5
28,5
(idag)

Jag frågade barnmorskan vad måttet ligger på strax innan förlossningen, och hon sa att det nog kan komma upp till en 36-37 cm. Herrejösses, jag som redan är stor! Det återstår att se hur mycket jag kommer orka gå till skolan, men mycket hoppas jag! Ett SF-mått är för övrigt det måttet som är från blygdbenet, tills där livmodern har sin övre kant. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om det där innan jag blev gravid, så jag tänkte att ni kanske inte heller vet vad det är. : )

Blodvärdet låg på 106 (i vanliga fall ska det ligga på omkring 130) så det var som sagt lite lågt.
Barnmorskan kände även efter hur barnet låg, och det visade sig att det nu ligger med huvudet nedåt. Positivt kände jag, fast än finns det ju tid för den att vända och ha sig! Det känns som att den gör kullerbyttor där inne ibland, hela magen vrider sig. Inte så obehagligt som man kan tro, mest mysigt!

Jag tänkte på en sak förut, och det var att jag tycker att alla kvinnor någon gång borde vara gravida. Det är en väldigt speciell känsla må jag säga. Man mår så himla bra, samtidigt som man kan må så himla dåligt. De två känslorna på samma gång är minst sagt speciella. Självklart är man glad för lilla bebisen i magen, men samtidigt kanske man mår skit! Ryggbesvär, ont i revbenen, illamående, kramp, trötthet osv!

Det var lite om det besöket det! :)



Sötnosen i magen
Publicerat den

Nu är det inte lång tid kvar tills bebisen kommer, även fast det är det.
Igårkväll kan jag ge mig på att jag hade sett en fot om lampan bara hade varit tänd. Det blev en riktig knöl utåt som jag liksom kunde ta tag i, men så fort jag tände lampan så kände jag hur det drog sig inåt igen. Den är lite hemlig där inne i magen, mys! :)

Jag läste nånstans att om man ligger ner, så ska man normalt känna omkring 10 st rörelser/sparkar i timmen. Det gör jag verkligen, om inte ännu mer tror jag. Det är nog faktiskt det som jag kommer sakna allra mest sen när den bebisen är ute, alla mysiga rörelser! Och en grej till: jag tror jag läser alldeles för mycket på internet om graviditeter. Det känns som att allt jag säger börjar med: "men jag läste", "jag såg på internet" etc.

Supertrött nu, godnatt!




Vecka 31
Publicerat den


Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Genom att göra ultraljudsundersökningar på barn under längre perioder har man kunnat visa att de nu drömmer när de sover. Man tror åtminstone det eftersom barnets ögon rör sig på samma sätt som en sovande vuxens.

Mamman

Vatten i hela kroppen.

Känns dina ben svullna? Passar inte ringarna längre? Runt den här veckan är det inte ovanligt att du samlar på dig vatten. Kroppen har bildat så mycket som 50 % mer blod och kroppsvätskor under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av denna extravätska läcker in i dina vävnader. När din växande livmoder trycker på bäckenvenerna hindras en del av flödet till din underkropp. Det här får vätska att flöda till ben och fötter så att de svullnar. Det här är oftast inte farligt, men för att vara på den säkra sidan tar din barnmorska ditt blodtryck varje gång du träffar henne.

Vad ska jag göra? Sitt inte med benen i kors! Då hindrar du flödet ännu mer. Trä alla ringar på en kedja och bär dem runt halsen i stället. Drick mycket, rör på dig för att hålla igång cirkulationen och vila med benen upp!

Egna tankar
Haha, wow. Den här veckan har jag verkligen känt av att jag har mer vatten i kroppen. Benen och fötterna är svullna, och jag ser inte mina fotknölar längre. Ringen får jag knappt av mig och jag blir snabbt andfådd av att till exempel gå i trappor. Det som är lite dumt av mig är väl att jag ofta sitter med benen kors..

Med tanke på att jag rör mig i stort sett som vanligt (det vill säga ganska mycket), så har jag börjat få funderingar kring att barnet faktiskt kanske kommer tidigare än beräknat. Har dessutom fått ytterligare en massa tecken på att bebisen är en pojk, men vad det är för tecken håller jag för mig själv..;) Men jag säger det igen: det vore riktigt roligt om det är en tjej där inne i magen, eftersom allting tyder på att det är en kille! :)



Saker som ska inhandlas
Publicerat den

Letar man bara på rätt ställen så kan man ju faktiskt hitta riktigt fina prylar för riktigt bra priser. :} Vagnen (+ extramadrass & regnskydd) kommer gå på 3663 kr, sängen 895 och skötbordet/hyllan kostar 995. Åh vad mysigt det ska bli att ha allt här hemma sen, jag kommer ta bilder så att ni får se hur det blir. :} Vagnen ska vi köpa om bara 3 veckor!

Föräldragrupp och graviditet Som ni vet så längtade jag inte direkt ihjäl mig efter föräldragruppen idag, men efter att ha varit på den så var det faktiskt riktigt roligt. Vi pratade om förlossningen och liknande, och trots en massa beskrivningar på vad som händer med kroppen och hur det blir/kan bli efteråt så är jag fortfarande inte rädd inför vad som komma skall. Häromdagen fick jag faktiskt en ganska konstig tanke: det är mer naturligt att föda barn, än att dricka coca cola. Bra jämförelse haha, men det stämmer ju faktiskt!
Min kropp har klarat sig igenom många fysiska påfrestningar, både vad gäller sjukdomar och brutna ben, så en förlossning kan väl inte vara så farligt! :} Så tänker jag i alla fall..

Annars då? Jag hade fysikprov idag ju, och om jag ska vara helt ärlig så tror jag inte att jag fick ett enda poäng. Det ska bli spännande att se resultatet, can't wait! Egentligen var nog inte frågorna speciellt svåra, men som sagt så är jag inte skapad för att kunna fysik, matte osv, så jag kunde dem inte ändå. Första frågan var en såndär sant/falskt-fråga, och den trodde jag faktiskt att jag skulle klara. Dock fick jag i efterhand reda på att så inte var fallet...när vi pratade om det alltså.

På den senaste tiden har jag blivit väldigt trött jämfört med tidigare. Jag är oerhört glad att jag trots den trettionde veckan må så bra som jag gör, men självklart ska det väl vara något som visar att jag faktiskt är med barn. Trötthet alltså, och även kramp i högra vaden. Har vaknat upp på nätterna av en sådan smärta i benet att jag inte vetat vad jag ska ta mig till! :O Läste lite om det på nätet, och kom fram till att det är kalciumbrist (bland annat) som kan göra så att det känns sådär. Mjölk dricker jag varje dag, så jag testade helt enkelt med att dricka extra mycket vatten innan jag somnade. Det funkade, för jag fick ingen kramp! (Dock vaknade jag 2 ggr av att jag behövde gå på toa;))

Nu ska jag fortsätta med projektarbetet, det ska ju vara klart i morrn! Gud vad skönt!



Vad blir det för kön?
Publicerat den

Jag halkade in på en sida förut [LÄNK] och hittade en liten tabell som ni kan se. Man kan enligt den se vad det blir för kön på lilla bebisen i magen, och enligt den här tabellen så har jag en liten pojke i magen just nu. Månaderna står för vilken månad som befruktningen ägde rum, och för min del var det i slutet av augusti.

Jag vet inte hur säker man kan vara på sådana här tabeller och liknande tester, haha, men det är ju kul att titta lite och sedan se vad som stämde och inte. Enligt alla tester jag har gett mig in på så ska det ligga en liten pojk i magen på mig!


En annan tabell jag hittade visar för mig följande:

Magens form är... toppig, utstående mage som inte syns bakifrån. (pojk)
Pigmenstrand på magen.. lång tydlig rand (pojk)
Babyns hjärtfrekvens är... under 140 slag/min (pojk)
Vigsenring i ett snöre hållen över magen... pendlande ring (pojk)
Mammans skönhet under graviditeten...flickan tar sin mammas skönhet under graviditeten (flicka)
Halsbränna... Mycket halsbränna (pojk)
Babyn hickar... Lite eller inte alls (pojk)
Babyn sparkar... Mycket (pojk)
På ultraljudsbilderna håller babyn... händerna någon annanstans än mellan benen (flicka)
Urinvägsinfektioner... inga hittills (pojk)
Var i magen babyn ligger... ligger högt (pojk)
Befruktningsdagen var ett... udda datum (pojk)
Blödande tandkött... mycket blödande (flicka)
Utputande navel...senare under graviditeten (inte alls än så länge) (pojk)
Mamman sugen på... choklad (pojk)
Babyn sparkar... mycket på höger sida (pojk)
Mamman illamående... mycket (flicka)
Mammans vårtgård är... mera suddig (flicka)
Föräldrarnas nästippar är... rundade (HAHA vilken grej..) (pojk)
Håret på mammans ben växer...

Magens form är... Toppig, utstående mage som inte syns bakifrån. Utbredd mage som sätter sig även på sidorna.
Pigmentrand på magen... Lång tydlig rand (även fast den är inte såå tydlig, så finns den där) Ingen rand
Babyns hjärtfrekvens är... Under 140 slag/min. Över 140 slag/min.
Vigselring i ett snöre hållen över magen... Pendlande ring Cirklande ring
Mammans skönhet under graviditeten... Bibehållen skönhet Flickan tar sin mammas skönhet under graviditeten.
Halsbränna... Mycket halsbränna Lite eller ingen halsbränna
Babyn hickar... Lite eller inte Mycket
Babyn sparkar... Mycket Lite mindre
På ultraljudsbilderna håller babyn... Händerna mellan benen Händerna någon annanstans
Urinvägsinfektioner... Inga hitills Många
Var i magen babyn ligger... Babyn ligger högt Babyn ligger lågt
Befruktningsdagen var ett... Udda datum Jämnt datum
Blödande tandkött... Mindre blödande Mycket blödande
Utputande navel... Senare under graviditeten Tidigt i graviditeten
Mamman sugen på... Choklad Citron
Babyn sparkar... Mycket på höger sida Mycket på vänster sida
Mamman illamående... Inte eller lite Mycket
Mammans vårtgård är... Starkt avgränsad Mera suddig
Föräldrarnas nästippar är... Rundade Skårade
Håret på mammans ben är... Snabbare växande Normalt växande
Vid frågan "Vad har du på händerna?" visar mamman... Handflatorna nedåt Handflatorna uppåt
Mamman sugen på.. Surt Sött (fast egentligen mest salt... vad kan det nu betyda ;-)?)




Vecka 30
Publicerat den

Okej, nu närmar det sig! :} Tänk att jag (redan) är i vecka 30, det vill säga att jag gått igenom 3/4 av graviditeten. Med tanke på att jag nyss "hade gått halva tiden", och att det redan gått 10 veckor sedan jag skrev det, så kan inte tiden gå annat än snabbt. Snart har vi våran lilla bebis här ♥ Jag har inte så bra koll på om min mage är liten för att vara såhär långt gången, eller om den är normal eller stor. Med tanke på att allt är väldigt individuellt, och att barnmorskan säger att allt ser bra ut, så antar jag att allt är bra.

Tycker ni att den ser normalstor ut?

Bebis

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Mamman

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

Mysigt mysigt! En rolig grej är att så fort Johan är i närheten så sparkar bebisen. När vi sover över, och jag ligger bakom honom med magen mot hans rygg så känner han sparkar i ryggen, haha. Jag undrar hur det känns..



Vecka 29
Publicerat den

Åh, äntligen går jag in i ytterligare en ny vecka. Det tar sig vill jag mena! Det rysligt hemska linnet köpte jag i Ullared förra året för runt tjugan, och jag måste säga att det är förbaskat skönt (även om min garderob kan ha skådat vackrare plagg i sina dar..)!

Bebis:
Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram. Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre. Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

Kvinnan:

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg ♥. Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.

Jag är hos min barnmorska ungefär var tredje vecka, och mellan de gångerna har jag & Johan föräldragrupp. Nästa grupp är i slutet av den här kommande veckan, och jag vet inte riktigt om jag ser fram emot det om jag ska vara ärlig. Det var inte särskilt givande förra gången..

♥ Jag har gått upp väldigt mycket i vikt de senaste veckorna nu. Ungefär 15 kg allt som allt. Om nu våran våg stämde idag..

Just nu sitter jag och lyssnar på Pain of Salvation och frossar kanelgifflar och Apelsin fruktdryck.



MVC
Publicerat den

Nyss hemkommen från MVC, och det gick BRA.
Är ju idag i 27+4, och allting såg bra ut. Jag följer min SF-kurva än så länge och idag låg den på 26.5 cm. [När jag var där den 2/2 så var måttet 24 cm] Jag frågade barnmorskan vad hon trodde att måttet skulle vara nästa gång, och hon tippade på omkring 30 cm! Nästa gång är den 17/3.

Jag skulle även lämna ett urinprov men det var lättare sagt än gjort. Under hela promenaden ner till vårdcentralen så var jag grymt kissnödig, men när det väl kom till kritan så gick det inte. Ta det bara lugnt är ju ledorden för att lyckas göra ett sådant här prov, men det enda som hände var att när det väl kom något kiss så missade jag den lilla koppen. Haha, jösses så misslyckat. Det tog mig närmare 10 minuter innan jag var "färdig". Provet såg dock bra ut, så det var ju skönt!

Lyssnade även på hjärtljuden än en gång, och den här gången fick jag sköta apparaten by myself. Jag hittade hjärtljuden förvånansvärt snabbt, och det lät som de välkända galoppstegen. Jag blev så otroligt sugen på att rida! Bpm låg runt 140 som vanligt, stundtals något lägre. Lillen rörde sig ganska mycket så magen ändra form lite då & då. Jag blir alltid lika lycklig!

Blodtrycket var 120/60.
Jag satt där och berättade om mina framtidsplaner också, och att det just nu verkar som att jag ska läsa till sjuksköterska/barnmorska. Det lät bra tyckte barnmorskan, eftersom det är tydligen lär vara ett oerhört givande jobb. Man träffar sjukt mycket människor som har alla världens problem/lyckliga stunder. Allt från våld, missfall, otrohet, könssjukdomar, vänskap, kärlek och glädje. Det verkar underbart om ni frågar mig!

Nu ska jag äta spaghetti & köttfärssås!
Ciao





Vecka 28
Publicerat den

Okej, nu gick det lite för långt här. Bilderna är vidriga, jag vet. Hela jag är likblek och ärret efter piercingen är inte att leka med. Menmen, ni behöver inte kika så noga. Dock kan det vara kul att ha sådana här bilder sen, och se hur det utvecklades vecka efter vecka. (Som jag redan har skrivit flera gånger innan, haha)

Hur som helst så går jag in i vecka 28 idag, tiden går fort fort fort!


Jag & min älskling satt nyss och funderade på om det är tvillingar i min mage, ifall den ena av dem faktiskt gömde sig under ultraljudet. MEN, det måste vara omöjligt. Hade det varit två av dem, då borde väl magen vara betydligt större? Och dessutom borde de ju på MVC ha hört flera hjärtslag med tanke på alla de gånger jag har fått lyssna på dem? Rolig tanke hur som helst! Vad jobbigt det skulle vara om man har köpt en säng, en enkel barnvagn och ja, helt enkelt en sak av varje, och att det sedan ploppar ut två små liv! Jag skulle nog få lite panik!

Barnet

"Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är ca 24 cm lång från huvud till rumpa, och ca 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1,2 kg. Den kommer dessutom att öka mycket i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större. Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90 % chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen fortsätta att växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunstsystem är underutvecklade och kan ställa till med komplikationer vid för tidig födsel."

Jag

"Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig ca 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämpligt munskölj för att minska risken att drabbas."

Tilläggas bör att min och Johans lilla bebis rör på sig för fullt, och har gjort det hela kvällen. Den vrider på sig så att jag riktigt undrar vad den gör, men det är så gulligt! Har haft sammandragningar till och från sedan i eftermiddags, och det var ett bra tag sedan jag hade det sist faktiskt! Jag var ute och skottade en massa snö tidigare idag, kan det vara det som gav sammandragningarna tro? Haha, mamma sa till mig att jag nog skulle skita i snön och ta det lugnt istället, så att inte förlossningen sätter igång nu! Smart tänkt..

På onsdag ska jag till MVC igen, för att bland annat mäta SF-måttet. Eller helt ärligt så tror jag att det är det enda som ska göras, för jag har ju redan tagit blodprover osv. I och för sig så kanske de tar det igen, för att kolla till blodvärdet och se hur järnet i kroppen är. Sist var det 110, dvs. för lågt. Hoppas att det har stigit! Har ju inte ätit så mycket järn dock, men jag känner mig frisk och det är väl huvudsaken!

Nu ska jag läsa på det sista inför provet i morrn, ha en fin kväll!

Puss ♥




Bebissnack
Publicerat den

Snö snö snö snö snö

Utanför vårt köksfönster så befinner det sig en 1 ½ meter hög snödriva som har lagt sig till rätta precis så att man inte ser någonting. Hela altanen är snötäckt och nu är jag väldigt lycklig över att lilla kaninen är i garaget. Uteburen är totalt insnöad och det tar nog en hel dag att skotta sig fram till altanen...Många busslinjer är avstängda pga. 'ovädret', och det får mig fundera på måndagen! Tänk om man kan få tillåtelse att stanna hemma från skolan bara för att man är insnöad? :D

På tal om något annat så var jag & Johan på den där föräldragruppen igårkväll. Det var.. spännande! Jag tippar på att vi var yngst av alla paren som var där, även om det fattades 2 st. Antagligen dyker de upp under nästa tillfälle, så då får vi väl se vad det är för små människor då! :) På nåt sätt kände jag mig väldigt malplacerad i och med att jag faktiskt fortfarande går i skolan, fast ändå inte på nåt sätt. Haha, jag satt där i soffan och ilsknade till riktigt ordentligt eftersom Johan envisades med att gäspa högt ungefär en gång varannan minut! Okej, han var trött. Men nu när vi ändå var yngst och antagligen mest omogna, så behöver vi ju inte visa det extra mycket genom att bete oss som småglin. Hoppas han beter sig lite mer... moget nästa gång och inte visar alla hur tråkigt han tycker att det är. :P

Något jag blev lite ledsen över igår är att vi inte kommer att åka in till bb för ett studiebesök. Det såg jag fram emot faktiskt. Att få se hur det dels ser ut, och även vad och var sakerna finns och hur de används när det väl gäller. Jag förstår inte detta med besöksförbud osv, varför är det så?

Dock är jag inte nervös över huvudtaget, så på den fronten känns det nästan onödigt att gå till dessa föräldragrupper på fredagskvällar. Jag tar det som det kommer helt enkelt, och jag är inte rädd för förlossningen. Det går nog bra! :) Alla andra har ju lyckats, så varför skulle inte jag?

När vi ändå är inne på bebissnack här så kan jag tillägga att jag har fått en liten rand på magen, strax under naveln och neråt. Gulligt.. Min lille bebis rör sig för övrigt hela tiden i form av kullerbyttor, sparkar och lite annat smått & gott!




Vecka 27
Publicerat den

Barnet:

Vid det här lager set barnet ut som en tunnare, mindre, rödare version av hur hon eller han kommer att se ut vid födseln. Om du skulle föda den här veckan skulle barnets överlevnadschanser vara goda. Även om barnets kropp inte har mognat helt så har barnet allt som krävs för att överleva på utsidan nu. Nu öppnar barnet sina ögon och kan se skillnad på ljus och mörker. Det kan öppna och stänga ögonen och titta åt olika håll. Det övar sina ögonmuskler. Barnet väger nu mellan 900 gram och 1 kilo.

Mamman:

Nu är det den sista trimestern och du går in i sista fasen av graviditeten. Nu börjar dina revben, ditt mellangärde och din mage att tryckas ihop. Den tunga magen gör att det blir jobbigare för ryggen, och nästan hälften av alla gravida kvinnor har ont i ryggen någon gång under graviditeten. I den här veckan får många ont. Gör övningar som sträcker ut ryggmusklerna, det hjälper. Ta ett skönt varmt bad. Ömma ryggmuskler behöver lite försiktig massage. Barnet är nu större i förhållandet till mängden fostervatten så det är lättare att se om det är en liten armbåge, en hand eller en fot som petar på dig.




Vecka 26
Publicerat den

Haha, snyggt med det lilla hålet i byxorna. ;}

För det första, jag har en förklaring till det hemska ärret på den vänstra bilden. Det är helt enkelt ärret efter min navelpiercing :( Innan jag vart gravid så syntes ju bara den översta delen medan den nedersta befann sig "inne i naveln", men nu har magen utvidgats så mycket så det finns inte så mycket navel kvar. ;P Hur som helst så har hela ärret nu gått ihop och bildat en hemsk mörkröd fläck!

Det går fortfarande an att visa "nakenbilder" på magen eftersom jag inte fått några bristningar på själva magen ännu. Men som ni ser på den högra bilden så har jag lite på sidan där, bläblä! Har jag en väldigt liten mage förresten? För att vara i vecka 26 menar jag.. Hur som helst så ser magen alltid mindre ut på bild än vad den gör i verkligheten, tycker jag i alla fall!

I morses var jag livrädd att det var något fel med barnet för jag hade sjukt ont i magen. Det sved och jävlades. Jag vaknade vid 6-tiden först och kände av det, sedan igen vid 8, och sedan vid 10. Nu har det dock gott över, och jag har känt rörelser så jag kan vara lugn. It's alive! :D

Barnet:

Ca 30 cm lång och vikten är 8-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller ska få plats. Barnet har mer sammanhängade sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Den långa elastiska navelsträngen kan vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas ändå inte. I navelsträngen finns 3 blodkärl. Det ena transporterar blod till barnet. De 2 andra för bort slaggprodukter från barnet.

Åh ♥




MVC 2/2, kl 15:15
Publicerat den


Nere på MVC förut så gick allting bra, förutom en grej..

De tog blodprover (japp, dem, för det var en tjej extra idag som höll på att utbilda sig till barnmorska), jag lämnade urinprov, vi mätte mitt SF-mått och vi lyssnade på hjärtljuden + ljuden från navelsträngen. Tjejen som var där på praktik (skulle jag tro) borde vara ganska glad att ha just mig som patient. (Herregud vad självgod jag lät där..) Men jag tycker att läkare osv borde känna sig rätt lugna när jag kommer i och med att jag inte är spruträdd, nervös eller något annat som kan krångla till ett läkarbesök. HAHA, men det kanske är tvärtom? De tycker säkert att jag är jättejobbig bara för att jag är så fet & ful.

När vi lyssnade på hjärt- och navelsträngsljuden så satt jag och blottade min håriga mage liite för länge. Jag borde raka den oftare, för jäsiken var mycket hår jag har där. Vidrigt! Jag är som en man.. Egentligen var det inte meningen att jag skulle lyssna på navelsträngen tror jag, men det tog en jäkla tid att hitta det galopperande ljudet av barnets hjärta. Jag tror jag satt och blottade min mage i närmare 10 minuter, riktigt obehagligt! I alla fall för barnmorskan.

Nu borde jag varna känsliga läsare för det kommer att handla om blod nu..

När det var dags för det berömda "stick i fingret" så bokstavligt talat forsade blodet ut på den lilla pappershandduken som jag hade handen på. Det var tur att pappret var där, annars hade de fått skura riktigt ordentligt! ;) Först skulle hon trycka ut en massa blod så att endast "det viktiga" kom med, och bara det "onödiga blodet" var ju säkert en hel liter. Okej, inte riktigt, men jag antar att ni känner igen er när det känns som att de "tömmer en på blod"?! Jag antar att det känns så bara för att det är så färgat...

Jag fyllde i lite papper, pratade lite om våld och sådär, och sen fick jag mitt lilla besked om att jag hade ett ganska lågt blodvärde. Senast jag var där låg blodvärdet på 134, nu var det nere på 110. Dock är det helt normalt såhär i mitten av graviditeten, men när jag är på väg in till förlossningen om ett par månader så ska värdet tydligen vara tillbaka till vad det var från början. De sa åt mig att jag kunde köpa järntabletter, men jag tror jag avstår. Då äter jag hellre en massa kiwi och leverpastej. :}

Mitt SF-mått låg på 24 cm, underbart!

Nästa tid jag har är den 24 februari, därefter den 17 mars. Den tredje preliminära tiden är den 4 april, och den fjärde äger rum den 30 april. Många tider att hålla reda på! Snart är bebisen här, jag längtar så mycket efter den lilla skapelsen! :)

Nu är det Bygglov, ciao!



Vecka 25
Publicerat den

Magen idag ↑

Då var det söndag igen vilket betyder att jag går in i en ny vecka! Dock betyder idag inte bara att jag går in i vecka 25, utan också att jag läcker en massa bröstmjölk! ;O Lite ofräscht kanske, men jag ska skaffa sådana där amningsskydd eller vad man kallar det! Det vore ju hemskt om jag skulle gå runt i skolan och helt plötsligt ha två stora, blöta fläckar på tröjan! Haha :')

Läs om ni vill, annars är det mest bara en 'kul grej' att skriva hur barnet i magen fungerar just nu!

Barnet:
800 gram och 24 cm lång från huvud till stjärt. Barnet har fullt funktionsdugliga händer och fingrarna har naglar. Dygnsrytmen är mer tydlig. Barnet har perioder då det är vaket och det sover på mer bestämda tider. Skelettet fortsätter att hårdna.

Mamman:
En del kvinnor kanske har lättare att få kramp i vaderna? Kanske blir du ofta kissnödig? Nu beror det på att livmoderns tyngd och barnet trycker ner på urinblåsan. Gravida kvinnor får lättare urinvägsinfektion än när de inte väntar barn. Tillhör du dem som har haft återkommande urinvägsinfektioner bör du vara extra uppmärksam på eventuella symptom som sveda och tängningar när du kissar. Drick rikligt, gärna vatten med citron eller tranbär i, för att förebygga nya besvär. Runt vecka 25 går de flesta gravida kvinnor till barnmorskan för en kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus. Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger ungefär på 23 cm plus eller minus några centimeter. Det spelar inte så stor roll hur stort just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt.

Bild lånad från libero.se




Se rörelserna
Publicerat den

Idag så såg jag för första gången på magen när bebisen rörde sig. Det var rätt häftigt. Samtidigt som jag tydligt kände rörelserna så såg jag även hur magen "bultade" utåt. Coool :}

Det var väl mest det jag ville skriva om. Men då vet jag i alla fall, att 2010-01-18 var det datumet då jag såg rörelserna för första gången. ;)

Gonatt på er sötnosar!



Vecka 23
Publicerat den

Hejsan på er :}
Lovade ju er en magbild idag. och jag står vid mitt ord! Ser ni vilken mysko tvilling jag har förresten? Exakt samma kläder och lika stora magar..Kusligt!
Ännu inga bristningar på magen utan bara lite på sidan som ni säkert ser. Dock hamnade skuggan över dem...;)

Jag och Adam tog ner 3 kartonger från vinden förut med bebis/barnkläder i. Det mesta såg förjävligt ut (vad var det egentligen för mode för 18 år sedan??:O) men några söta plagg skrapade jag allt fram. Bland annat än jättesöt ljusrosa overall, en röd/grå stickad tröja och lite annat smått & gott. Helst vill jag ju köpa nytt till den lilla sötnosen, men är man en fattig själ så är man! Dock hittade jag endast tjejkläder... är det ett tecken på att det blir en liten tjej tro? :}

Barnet:
"Vikt: 600 gram och ca 22 cm lång. Huvudets diameter är mellan 50-60 mm. Lårbenet ungefär 4 cm. Hudens pigment bildas. Barnet gör andningsrörelser och lungorna bildar lungblåsor. De är fyllda med fostervatten ända fram till födseln då det pressas ut när barnets bröstkorg kläms ihop i förlossningskanalen precis i födelseögonblicket."

Det händer grejer vill jag lova! Det känns så underbart. Ju mer dagarna går, desto mer liknar det lilla stycket i magen en liten människa. Åh. <3



Tankar om graviditeten och lite sånt
Publicerat den


En sen kvällsuppdatering i bloggen idag :}


I morgon går jag in i graviditetsvecka 23 (med andra ord vecka 22) vilket betyder att det tar sig! Jag lägger upp en bild på magen i morrn så får ni se om ni tycker att ni ser någon skillnad från förra veckan. Inte för att jag tror att det är en så jättestor skillnad, men det är ju ändå roligt sen att se hur det såg ut vecka för vecka. Hur det lilla barnet växer. :}

Usch, en sak som är så vidrig är att jag faktiskt inte klarar av att vara utan bh. Det skulle nog nästan vara skönare att sova i en också. Jag hatar hur brösten liksom ligger och skaver mot kroppen, blä det är så obehagligt!! Har ju alltid haft drömmen om att operera mig så att jag får större bröst, men jag har faktiskt lagt den tanken bakom mig...flera mil bakom mig. Jag hatar att inte ens kunna gå i trappan utan att det faktiskt gör ont! :O

Det känns lite som att jag blir testad då & då. Typ, hur mycket klarar jag egentligen av? Både vad gäller personer i min närhet, skolan, hälsan osv. Så som jag har förstått det så fick jag genomlida flera månader av illamående just för att lära mig att inte vara en mes. Är man mesig så kommer man ju ingen vart här i livet! Nu mår jag ju jättebra, men jag känner på mig att det blir värre ju längre gången jag blir. Foglossningar, sammandragningar och annan skit kommer troligtvis att kännas av om ett tag, men det är ingenting jag är rädd för. Just nu är jag bara glad över att ha ett litet barn i magen, och det känns som att ingenting kan förstöra min lycka! Inte ens om jag totalfailar proven på torsdag. Universum har nog lärt sig att sådant inte fungerar på mig. Jag gråter inte över skolan (som jag gjorde när jag var yngre) för så himla mycket betyder den inte för mig. Allting går ju att läsas in senare om jag nu skulle ställa till det rejält för mig själv.

Det värsta som skulle kunna hända nu, det är att något händer barnet där inne i min mage. Jag har blivit så fäst vid honom/henne så jag skulle antagligen må fruktansvärt dåligt om något skulle gå fel. Dock får man ju ha i tankarna hela tiden att ingenting, absolut ingenting, är säkert vad gäller dess hälsa, men man kan ju alltid hoppas att det mår bra. Bebisen rör sig ju hej vilt hela tiden och det ser jag som ett gott tecken i alla fall!

Nu ska jag lägga mig, sov gott alla människor och dröm sött. :}
Själv drömmer jag om misshandel nästan varenda natt. Fy fasen vad tråkigt det börjar bli. Jag har sett nog nu! Snälla, jag vill ha fina drömmar istället för de där hemska som följer med en vart man än går.



Medicin under graviditet
Publicerat den

Åh, jag hade som mål att inte hälla i mig en massa mediciner under graviditeten för jag har fått för mig att jag vill vara så "naturlig" som möjligt. Jag vet ju att barnet tar till sig betydligt mycket mer av exempelvis en alvedon än vad jag själv gör, och det vill jag inte!
Tyvärr har jag nu, under mina nästan 23 veckor som gravid, hällt i mig följande:
2 alvedon
20 ml hostmedicin
Nässpray

Allt detta har jag tagit de senaste 2 veckorna, så jag kan ju ändå glädja mig med att jag klarade av tiden som illamående utan diverse mediciner fram och tillbaka. Dock har jag verkligen ingen röst nu, och jag vill ju inte att stämbanden ska svullna upp ytterligare, så hostmedicin fick det bli! Hoppas att min lilla nos där inne i magen inte lider av att dess mamma stoppar i sig en massa skit. (Fast en cheeseburgare och en massa coca cola kanske är lika hemskt...vem vet?)
Nu ska jag krypa ner i sängen med Johan. :)
Godnatt!



Barnvagnsfunderingar..
Publicerat den

God kväll på er :}

Har suttit och kikat runt på olika sidor nu på barnvagnar. Alldeles för tidigt att köpa, men det är väl aldrig för tidigt för att titta och få lite idéer? :}
Varken jag eller Johan vill lägga ut en massa tusenlappar på en barnvagn, med tanke på att det finns så mycket annat som också måste köpas (för vi är ju trots allt bara fattiga studenter..) så därför får det bli något i det billigaste laget! Dock vill man ju ändå ha en bra och funktionsduglig vagn...

Vagnen på bilden ovan tycker jag så himla mycket om! Svart med vita blommor är väl inte för flickigt..eller? Eftersom vi heller inte vet var det är för kön på den lilla bebisen så gäller det ju att vara neutral, tänker jag. Det är väl egentligen inget fel med att klä små pojkar i rosa och flickor i blått, men jag vill inte att min son (om det nu blir det) ska ha en illrosa barnvagn och en massa rosa tröjor. Då kommer ju folk tro att det är en tjej! ;)

Vagnen kostar 2995:- och kommer ifrån Annaaxel.se

Vad tycker ni om vagnen? Ful? Fin? Manlig, kvinnlig? ;)




Vecka 22
Publicerat den

I morgon går jag in i graviditetsvecka 22 (21+0). Man kan säga vad man vill där, men det är ju roligare att säga graviditetsveckan för då känns det ju som om man har gått längre. Hah :') Jag kanske inte borde lägga upp detta förrän i morrn då, men jag gissar att det inte är så stor skillnad på magen nu och i morrn. Snarare är den nog större nu på kvällen än vad den kommer vara i morgon på dagen.

Nu ser jag ju nästan gravid ut framifrån också för tusan! Har som tur är inte fått några bristningar på magen ännu, och bara för det så önskar jag mig en salva mot bristningar när jag fyller år. Den kan nog komma väl till pass.^^ Dessutom kan jag använda den på de områden där jag redan nu har bristningar - benen! Det kryllar, jag är som ett dragspel.

(Om ni undrar varför jag drar upp linnet så långt på bilden då man ser magen från sidan, så är det för att man lättare ska se vart kroppen är i vanliga fall. ;P Har en gigantisk bh på mig också, men det är så skönt. :)

Barnet:

Barnets sinnen utvecklas och mognas för varje dag. Det känner med sina händer över ansiktet och kroppen. Smaklökarna på tungan utvecklas. Ögonlocken är fortfarande slutna. Du kanske upplever att barnet är mest aktivt när du själv vilar*. Det är vanligt att barnet vaggas till sömn när du själv rör dig. När barnet är fött kanske ni upplever att barnet har kvar sin egen dygnsrytm. Det kan ta ett par månader för den nyfödda att anpassa sig och ställa om sig till er sovrytm. Barnet har nu lite hår och nackvirveln syns tydligt. Dess hjärta slår ungefär dubbelt så fort som ditt. De små öronen är mjuka men färdigformade och de hör allt mer av sin omgivning. Många menar att barnet har en förmåga att minnas röster och speciella musikstycken om man spelar de ofta under graviditeten. Huden är fortfarande tunn och rödaktig på grund av de ytligt liggande blodkärlen och att de inte lagt på sig något underhudsfett än.

Mamman:

Livmoderns övre kant når en bit ovanför naveln och det går att se utanpå magen när barnet rör sig. Ditt tandkött kan vara svullet, kanske blöder det lite när du borstar tänderna. De flesta gravida mår fortfarande bra vid den här tiden och det kan kännas avlägset att börja planera för sin föräldraledighet. Men det kan vara klokt att tänka igenom sin situation. De flesta kvinnor mår bra av att ta en paus innan barnet kommer och då är det viktigt att planera in den i tid.

*Jotack! Jösses vad den lilla/lille gör kullerbyttor där inne i magen. Så fort jag ligger ner (särskilt på rygg) så sätter den igång med sin gymnastik. Det är så gulligt!




MVC 5/1 -2010
Publicerat den

Tidigare idag var jag nere på MVC för att bland annat lämna ett urinprov. Så vitt barnmorskan kunde se så såg allting normalt ut, vilket kändes skönt! Hon trodde även att smärtan i magen/benen berodde på att livmodern växer väldigt mycket nu och att det trycker på ljumskarna vilket i sin tur leder ner till låren. Min mage har ju faktiskt vuxit väldigt mycket på kort tid måste jag säga! Men det är bara roligt, även om man får en del blickar på stan ibland.. haha!

Jag fick även lyssna på bebisens hjärta, och nu var det runt 140 slag/minuten vilket var kanon! Magen kändes mjuk och bra också (även om jag tycker att den är hård som sten..!)

Det kanske är på tok för tidigt för att titta på en massa kläder till bebisen, men det är så roligt! Det finns så mycket sött där ute i butikerna, och kläderna nedan är allihop från H&M, för ett överkomligt pris för en fattig ungdom som mig..Med tanke på att jag inte vet vilket kön det blir än så får jag kolla lika mycket på båda avdelningarna! ;D

Söta kläder ↓




Vecka 20
Publicerat den

Godnatt




Nu börjar det bli spännande
Publicerat den

Nu har jag gått halva tiden! :D

Åh, vädret utanför är så fantastiskt, och jag som är en vintermänniska önskar nästan att det såg ut såhär året om! :') Snön yrar lite, solen skiner, på backen är det ½ meter snö och temperaturen ligger omkring -10 grader. Det kan inte bli mer fantastiskt.

Adam & pappa är och pimplar i Bottensjön i Karlsborg idag, så jag och mamma är själva. Vi kom just hem från en promenad som var välbehövlig. Missan borde egentligen också ha följt med, istället för att ligga och slappa. Hennes fläsk blir allt mer...fläskigt! ;D

Igår låg jag på spikmattan i ungefär 20 min, och det är så roligt för det är då som bebisen kommer igång. Det känns som om den gör volter där inne i magen, och vad gör jag? Jag skrattar.. På nåt sätt vet jag inte om man ska skratta eller gråta, men jag föredrar skrattet! ;)

Eftersom pappa tog med kameran till sjön idag så blir det ingen magbild, men det är inte så stor skillnad mot den som jag sist la upp. Magen har nästan blivit mindre faktiskt..Borde jag oroa mig?

En liten notis bara; jag har gått upp ungefär 4 kg på 20 veckor ;)




Ont lite överallt
Publicerat den

God kväll på er :}

Ska och borde egentligen sova nu, men innan jag gör det tänkte jag skriva ett inlägg och även ligga ett tag på spikmattan. Jag har fått för mig att jag mår bättre av det!

Med tanke på att jag är rätt kass på att komma ihåg datum så kan jag lika gärna skriva ner vad som händer, och när, så att jag vet det senare.
Igår, den 1/1 så hade jag ont i magen hela dagen, det började redan vid frukosten. Har egentligen ingen bra förklaring på hur det kändes, men det närmaste jag kan relatera till är en kraftig mensvärk som sedan strålade ner i låren likt växtvärk.
Kände mig svimfärdig en kort stund bara, men för övrigt så var det rätt lugnt.

Idag, den 2/1 har jag också haft ont. Det har stuckit i nedre delen av magen, och jag antar att det antagligen rör sig om foglossningar. Jag ringde KSS förut, men det gav inget. Möjligheten finns att jag åker in till akuten i morgon bara för att kolla så att allt är i sin ordning. Bebisen rör dock på sig med jämna mellanrum, och när det rör sig så slutar "mensvärken" och det känns bra igen.
Alternativet till foglossningar är en urinvägsinfektion med tanke på att jag även känner av mycket i ryggen (njurarna). Dock gör det inte ont när jag kissar, ÄN, och det tackar jag högre makter för!

Nu vet ni läget i alla fall, även om det inte låter särskilt roligt. I morgon går jag för övrigt in i vecka 20!! Med andra ord kan man nu börja tänka på att det närmar sig med stormsteg. Det är ju betydligt roligare att vara närmare mål än start!

Nu ska jag lägga mig på spikmattan ett tag, godnatt! :)



Sammandragningar
Publicerat den

Idag är det första dagen som jag har varit riktigt orolig för det lilla barnet i min mage. Det började redan i morse precis när jag skulle äta frukost. Jag kände det som att jag hade mensvärk, och att den värken sedan strålade ner i benen som en kraftig växtvärk. Fruktansvärt jobbigt.
Jag tänkte att det nog skulle släppa med dagen, men det höll i sig och jag kände mig svimfärdig och alldeles slut i kroppen. Nu börjar det dock kännas bättre... kanske beror det på att jag låg på spikmattan förut. <3

På söndag går jag in i min tjugonde vecka, vilket betyder att jag då har gått halva tiden. Får man sådana här jobbiga sammandragningar redan nu? Det känns lite tidigt tycker jag allt.. Med tanke på att man får räkna med en jobbig tid i slutet av graviditeten på grund av en tung mage osv, så kommer jag antagligen få ett helvete!! Men jag säger som jag brukar: man får ju ut något fint av det sen, så man får ta det här jobbiga! Det finns ett slut på det i alla fall. :}

Jag tänkte att jag kunde strukturera upp det hela lite för er (och för min egen skull också) gällande hur min graviditet har sett ut än så länge:

14 september:
Jag köper ett graviditetstest på apoteket på grund av utebliven mens, och det visar positivt. Samma dag skrev jag i min privata blogg:
"När jag var liten sa jag alltid att jag ville ha barn när jag var 19 år gammal. Hm, om allt går vägen nu så är det just det jag kommer att vara. 19 år gammal och ha barn. Det är ju ingenting ovanligt i dagens samhälle kan jag inte direkt säga, men det känns ändå lite.. liksom JAG?
Men jag vill inte göra abort. Det är inte värt det."


28 september:
Mamma har bokat en tid för abort på KSS i Skövde, jag åker dit tillsammans med Johan men gör ingen abort med tanke på att jag inte har bestämt mig än. Det hela ses istället som en vanlig gynundersökning och det som händer är att jag får bekräftat på riktigt att jag är med barn, med hjälp av ett vaginalt ultraljud. Jag är ungefär i vecka 6, säger barnmorskan. Ungefär runt den här tiden sätter illamåendet igång och håller i sig i ungefär 10 veckor.

11 november:
Är nere på MVC här i Hjo i nästan 3 timmar. Får ta blodprover, lämna urinprov och även höra på fostrets hjärtslag. En häftig upplevelse då jag inte har börjat känna några sparkar eller liknande. Man får liksom bekräftat att det verkligen är något där inne! Väger mig (min vikt är hemlig..)

8 december:
En tisdag, och det är dags för ultraljudet! Allting ser bra ut, både hjärna, hjärta och rygg, och det känns hur bra som helst. Barnet rör på sig konstant, och det kändes helt sjukt med tanke på att jag inte kände rörelserna som jag kunde se på skärmen. Beräknat födelsedatum blir den 22 maj 2010, och i dåläget är jag i vecka 16+2.

2 februari:
Dags för ännu fler blodprover och urinprov. Dock är det ett tag kvar...

Sedan är jag faktiskt lite osäker på första dagen jag började känna sparkar och sådär. Men det har jag gjort nu i några veckor, så jag förmodar att de började komma i takt med ultraljudet! Det är så mysigt. Tilläggas bör också att jag ju var nere på vårdcentralen ett flertal gånger för att få akupunktur mot illamåendet. Tyvärr hjälpte det inte, men då har jag provat på det också!




Vecka 19
Publicerat den

I morgon går jag in i vecka 19.

Det är rätt krångligt det där med veckor tycker jag...Enligt libero.se så går jag i morgon in i vecka 20, men om man går enligt ultraljudet (som jag gör i det här fallet) så är det vecka 19. Ultraljudet ägde ju rum den 8 december, och då fick jag klart för mig att jag var i vecka 16+2. Med andra ord går jag in i en ny vecka varje söndag.


På bilden ovan ser ni min nya rosa mjukisdress som jag fick. Den är riktigt chockrosa, och därför älskar jag den! Det är väl inte direkt det jag kommer ha på mig i skolan, men hemma så är det alldeles perfekt. Som en pyjamas fast ändå inte!


Barnet

Längden är ungefär 18 cm från huvud till stjärt. Vikten cirka 260 gram. Livet i livmodern är stillsamt men inte ljudlöst. Mellan vecka 18-20 utvecklas barnets hörsel. Det blir medveten om ljuden i dess omgivning. Det hör blod som strömmar genom kärl och navelsträngen, sin mammas hjärtslag och tarmbubbel. Mammans röst når också in i barnets tidiga medvetande. Det kan uppfatta vissa höga ljud som tränger igenom livmoderväggen. Tandanlagen är tydliga och från vecka 19 syns det att barnets fingrar har fått naglar.

Jag:

Hur mår jag då? Illamåendet har i stort sett avtagit helt, men ibland kommer det tillbaka. Dock inte hela dagarna utan mest bara en liten stund. Konditionen är ganska kass, och mina benmuskler är helt bortblåsta! Sitter jag på huk får jag kämpa för att ta mig upp i en stående position igen. Det är riktigt jobbigt. Barnet sparkar flera gånger om dagen vilket gör att jag faktiskt märker att det finns något där inne, och det gör det lättare att stå ut med ryggont, illamående osv. Foglossningar har jag börjat få, vilket är störande. Det gäller att jag sitter rakryggad, för annars strejkar ryggen och det är nästan lika fruktansvärt som illamåendet. ;) Men, man får tänka på det fina som kommer i slutet, och det gör att det hela är mycket lättare att ta sig igenom! :)




Kräksgruppen
Publicerat den

Hejsan på er!

Äntligen ringde barnmorskan och jag kunde berätta om ultraljudet samt få en ny tid för "undersökning" med blodprover och liknande. Den 2 februari blev satt. Hon undrade även vad jag tyckte om att kanske träffa andra gravida tjejer som haft/har samma problem som jag, nämligen illamående. Det lät väl bra, tyckte jag, så på tisdag nästa vecka kl. 17:00 ska jag vara på plats nere på MVC. Barnmorskan bestämde sig för att kalla gruppen för kräksgruppen.

I telefonen berättade jag att allt sett bra ut på ultraljudet, att det var ett foster, och även att illamåendet nu släppt. Det tar jag tillbaka nu, för jag spydde precis. Helvete. Det har gått 2-3 veckor sedan jag senast spydde, men så idag var det dags igen. Nåja, det kom och gick, så det kan jag leva med.

Jag har alltid gillat att sova, men nu gör jag inte det längre. Hur jag än ligger så får jag ont någonstans. Magen säger ju sig självt, men nu är det även ömt att ligga på sidan och på ryggen. Vad finns det mer för ställningar..? Det sticker i revbenen (och även i skulderbladen :O) vilket inte är sådär jätteskönt. Jag tror att de som varit gravida förstår vad jag menar, men nu är jag ändå bara i vecka 17, och magen syns knappt ännu! Hmm..

Nu ska jag sätta igång med mitt reportage som ska vara inne i morgon, den sista uppgiften i Textkommunikation A!




Ultraljud 8/12 -10
Publicerat den

Igår var jag på ultraljud, och fick bekräftat att jag är i vecka 16. (16+3 idag)

Det var verkligen en upplevelse må jag säga. Så otroligt hur man med hjälp av ljudvågor kan se barnet, dess rörelser och framför allt så otroligt tydligt! Klockan 8 på morgonen hade vi tid, och både Johan och mamma var med mig.

Jag fick en svinkall gel på magen (jag var iskall i flera timmar efteråt) och den kladdade riktigt ordentligt. Barnmorskan var duktig på det hon gjorde, och hon kunde inte så några fel. Hjärtat, hjärnan, ryggen och låret såg bra ut, det kändes så skönt. Dock är det ju inget 100 % undersökning, men skulle det vara något riktigt allvarligt problem så skulle de ju se det. Men det var det inte, och det var ju skönt det.

Fortfarande har jag INGEN aning om vad det är för kön, men det lutar åt en kille. Det spelar hur som helst INGEN roll, jag kommer älska det lilla livet lika mycket oavsett kön! Konstigt vore det väl annars...?!

Det beräknade födelsedatumet är 22 maj (Johans pappas födelsedag..haha) men jag känner på mig att det blir försenat. Hela tiden har jag haft den 2 juni i tankarna, och skulle det mot all förmodan dyka upp något då så betyder det att barnet är 11 dagar sent - precis som jag var! :D<3


Hur som helst så är jag så OTROLIGT lycklig nu! Ingenting kan förstöra det. Igår när jag stod och duschade så tänkte jag på allt bra som händer nu, men framför allt att barnet mår bra. Det är det som betyder mest för mig just nu!
Jag tänkte att skulle jag sumpa mitt tal och prov så gör inte det någonting, vad är väl ett G egentligen? Vad är ett IG?

Jag hade mitt tal idag, och fick MVG. Jag fick reda på min uppsats i svenskan och där fick jag VG+. Jag fick reda på provresultatet i företagsekonomin och där hade jag IG. Jag är lycklig! <3 Lycklig kyckling.. :P

PUSS <3



Vecka 17
Publicerat den

Barnet

Cirka 18 cm mellan huvud och fötter. Vikten är 90-120 gr. Könsorganen är utvecklade. Kroppen är tunn. Armar och ben är s pinkiga och det mesta av skelettet består fortfarande av brosk som är mjukt och böjligt. Barnet saknar nästan helt underhudsfett. Ögonlock täcker ögonen och de kommer inte att öppnas förrän i vecka 26. Barnet upplever sin omgivning och kan reagera på det som händer på utsidan av magen. Det kan rycka till vid plötsligt höga ljud men lugnar sig oftast vid ett rytmiskt gungande. Barnet har än så länge stor rörelsefrihet inne i hinnsäcken. Ibland blir det en knut på navelsträngen. Det är ovanligt men betyder ingenting eftersom navelsträngen är spänstig och väldigt elastiskt. Barnet väger mer än moderkakan och nu börjar det definitivt synas att du är gravid.

Hjärnans utveckling är intensiv under den andra trimestern. Den skyddas av löst sammansatta skallben. Dessa sluter sig så småningom men fontanellerna, de stora mjuka ytorna mellan skallbenen, kan finnas kvar till dess att barnet är två år.

Mamman

Magen växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer. Kanske känner du vid den här tiden de första rörelserna från ditt lilla barn? Blir du förkyld kan det vara svårare att bli av med besvären än vad du är van vid. Får du problem med nästäppa kan det hjälpa att använda nässpray med koksalt. Använd vanliga näsdroppar med viss försiktighet. Visserligen gör de andningsvägarna fria för en stund, men de irriterar också slemhinnan så att den snabbare blir svullen på nytt.

Bild från libero.se




MVC-besök
Publicerat den

Idag tog jag akupunktur för sista gången, bestämde jag mig för. Det hjälper ju ändå inte (8/10 personer mår bättre av akupunktur, jag tillhör de andra 2..)!
Jag vet inte om det är för att jag igår blev healad, men idag kändes nålarna knappt, vilket var skönt! Det enda som kändes var när nålen kom för långt in i armen och stack till i något jag inte vet vad det var, haha.

Jag och min barnmorska har pratat lite om ifall jag ska ta vaccinet mot svininfluensan, men jag kom fram till att jag inte vill det. Hon kan ju inte tvinga mig, så hon sa att jag helt enkelt säger till ifall jag skulle ändra mig.
But no, I won't! Jag orkar inte med alla eventuella biverkningar som det lilla sticket kan göra, bläblä.

Troligtvis snackade jag sönder barnmorskan idag med allt snack om mina djur och andra diverse grejer. Vi berättade om saker vi skämdes över, och när hon var liten, 8-9 år, så hade hon tagit ett ägg från en and och kastat i backen så att det gick sönder. Hon hade dåligt samvete för det än idag.
Jag berättade om när jag mördade myror med en basketboll när jag var mindre. De dog så snabbt och det såg så roligt ut...Jag är verkligen dum i huvudet!

Nelly är inne för tillfället, hon försöker desperat få kontakt med Missan men katten är inte särskilt samarbetsvillig..Hon luktar på Nelly en gång, sen får det vara nog. Nelly däremot vill ju leka och busa! Dock är ju Missan rätt gammal, hon kanske tycker att det är löjligt att leka? :P




Bebissaker
Publicerat den

Jag tänkte lite..
Hur kul är det med en blogg om ENDAST mina klagomål? Inte roligt för er, och inte heller roligt för mig att läsa. Därför tänkte jag nu skriva lite om vad vi (mest jag kanske.. :P) har tänkt mig för möbler och liknande till det lilla knytet. :)


Visst är det fina saker? Båda sakerna är från IKEA och är inte farligt dyrt ju, perfekt för vår knapra budget.
Det bästa är att träslaget är av samma sort som möbler jag redan har i rummet, så det matchar ju fint. För ja, sakerna ska befinna sig i mitt rum, vilket betyder att jag kommer få slänga ut en massa saker för att få plats. Bland annat den vingliga bokhyllan, men det är inga problem!
Skötbordet, som även är en byrå är ju perfekt för barnkläder, blöjor och mycket annat. Priset är ju inte dyrt, men inte billigt heller, men i och med att det även är en byrå så får det gå för den här gången! ;)

Framöver så blir det en liten visit upp till vinden för att se om några gamla barnkläder jag själv använde går att använda även i nuläget. Hoppas det, för det finns en hel del riktigt fina saker där uppe. Och jag vet en som kommer bli glad av att vindsluckan öppnas, och det är inte en människa jag snackar om nu..;)



Scared
Publicerat den

Åh gud. Jag vet inte om jag inbillar mig eller inte, men idag är min mage verkligen enorm. Barnmorskan kanske har rätt.. det kanske ligger två små liv där inne.
Då är jag rädd...

Jag känner mig så otroligt svag, jag klarar ju inte av någonting! De allra flesta familjer består ju av 2 barn eller fler, men som jag känner nu så kommer jag icke att klara av ytterligare en graviditet (för visst vill man väl ge sitt barn ett syskon någon gång..!) Om det nu är tvillingar som ligger inne i min mage så behöver jag ju dock inte oroa mig för en andra graviditet (inte i första taget i alla fall..) men då finns det mycket annat som oroar mig.
- Hur ska jag orka? Dels blir det en jättebelastning för min kropp och dels blir det dubbelt upp arbete med 2 små bebisar. Det är nu jag känner mig så svag... I alla tider har kvinnor orkat med att föda flera (flera hundra var jag nära på att skriva :P) barn och de har klarat sig.

Min gammelmormor (mormors mormor) var tvilling och hon fick tvillingar. Min mormor hade tvillingar i magen, men där tar det stopp. Mamma fick endast en bebis åt gången så man kan ju undra hur det blir för min del..

Hur det än blir för min del så löser det ju sig, det är ju självklart. Men ändå, man kan ju inte undgå att fundera på det. Enligt min barnmorska så har jag de "typiska symptomen" för att vara gravid, vilka är; stor mage och ett fruktansvärt illamående.
Befinner mig nu kring vecka 14 och det har ännu inte gått över, men jag är ett väldigt olyckligt fall -jag drabbas alltid av det värsta så varför är jag inte förvånad. ><
Dock har jag nu fått behålla maten i magen i 2 dagar, det är helt fantastiskt. : )

Klockan 14:30 idag ska jag vara på plats på MVC för ytterligare en liten akupunktur. Ärligt talat vet jag inte om det hjälper, men det är ju så underbart att få in de där nålarna i handleden så jag kan inte motstå! Särskilt sist när det började blöda också! :) Åh, så ironiskt..
Jag trodde ju dock att det var klockan 11 idag så jag var "uppe med tuppen" helt i onödan. Hade även planerat att dra mig till Skövde (skolan) idag men det hinner jag ju inte nu. Fäänden "/

pöss



Välkommen till min nya blogg!
Publicerat den

Äntligen, lite ordning & reda!


Såhär är det förstår ni: bloggen "Pindilusen" som jag har haft sedan sommaren 2007 är så kaotisk och efter alla olika designbyten jag gjort så har allt blivit en enda stor röra. Det är svårt att hitta och en del inlägg ligger på så konstiga ställen att det nästan är helt omöjligt att hitta dem. Så, för både er skull och min egen så har jag nu startat upp en alldeles ny, lättnavigerad blogg. Jag gjorde ett inte alltför svårt namn till den..

 

Min gamla blogg kommer att finnas kvar, fortfarande lösenordsskyddad men ni som har lösenordet kan alltså fortfarande läsa den (inte för att jag kommer skriva något där, men ändå;)). Eftersom jag har skrivit så gott som varje dag i den bloggen och att det faktiskt är så mitt liv har sett ut så känns det sorgligt att radera den. Därför har jag den kvar! :}

 

Så.. i den här bloggen kommer jag att skriva ungefär som jag gjorde förut, fast nu kommer det ju handla mer om mammalivet och lilla Julia. Både dess bra & mindre bra sidor..